Exakt fördelning mellan fett, protein och kolhydrater ointressant

Johnny Bowden, näringsfysiolog på Forbes (forbes.com) har analyserat vad flera ”naturfolk” ätit och överlevt på under evolutionens gång.De folkgrupper han undersökt är bl a innuiterna på Grönland som äter mycket protein och mycket fett), en folkgrupp i Sydafrika som äter lite protein och mycket kolhydrater, massaierna som har djurblod som sin stapelföda och befolkningen i Loetschental Valley i Schweiz som äter mycket råmjölk och grädde.Det finns inga likheter när det gäller sammansättningen av protein, fett, kolhydrater. Ändå har de olika befolkningsgrupperna levt och överlevt utan de s k vällevnadssjukdomar som drabbar oss moderna människor – hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, benskörhet, cancer.

Det Johnny Bowden funnit som gemensam nämnare är att alla de olika folkgrupperna ätit mat som är så naturlig och lite processad som möjligt; nötter, bär, bönor, råmjölk och kött från djur som betat gräs. Maten innehåller också extremt lite socker!

Läs mer om vilka råvaror som är de absolut mest hälosamma enligt Jonny Bowden på http://www.forbes.com/2009/07/07/healthiest-foods-nutrition-lifestyle-health-healthiest-foods.html

Kommentarer inaktiverade.