Har du matsäckstips att ge mig?

Den här veckan ska vi skicka med barnen matsäck till skolan (Europaskolan på Södermalm) hela TRE dagar. Trots att jag skulle kunna beskriva mig som ett matproffs, avskyr jag alla dessa matsäckar. Det är jobbigt att komma på vad man ska skicka med, det är ganska tråkigt att göra i ordning matsäcken och det är inte heller kul att packa upp resterna när barnen kommer hem. Sen vill jag ju att de ska få varm mat mitt på dagen.

Jag har alltid dåligt samvete för vad jag skickar med, för de äter inte min mat utan jag måste skicka pannkakor och sylt eller köpeköttbullar, makaroner och ketchup, annars äter de inte och blir dessutom mobbad av andra barn (!). Risifrutti kommer jag aldrig att gå med på, men i pannkakorna kan jag smyga mer lite bovete- och fullkornsdinkelmjöl och köttbullarna kan i alla fall vara ekologiska.

Snälla, berätta! Vad brukar ni skicka med? Varierar ni er? Min dotter vill ha variation och jag vet bara inte hur jag ska kunna erbjuda det. Helst vill hon ha varm mat, men det funkar inte. Tacksam för alla tips! Men jag vill helst inte ha en massa förmaningar och tillsägelser om att jag är extrem och att jag borde slappna av lite mer. Eller att ni säger att man inte dör av lite Risifrutti.

Be Sociable, Share!

Kommentarer

Har du matsäckstips att ge mig? — 10 kommentarer

  1. Ja, dessa matsäckar….! Jag kan hålla med om att det många gånger känns både jobbigt och är ett extra moment på morgonen. Vi brukar göra pastasallader och försöker variera innehållet. Vill inte barnen har grönsaker i salladen – gör stavar av morötter, kålrabbi och paprika och lägg i en separat burk. Körsbärstomater vid sidan av brukar också fungera. Eller gör smörgåsar och fyll med kött, ost, grönsaker eller det som man vet att barnen äter. Skicka med varm dryck i termos om det är kallt ute. Lycka till! ;) //Helena

  2. Mina barn älskade spenatpannkakor, även om de andra barnen var helt förskräckta över gröna pannkakor som de aldrig sett förut.
    Brukar skicka med matiga baguetter med skinka och ost och sallad.
    Köp en mattermos och skicka med varm korv i den ( med lite buljong i botten)

  3. Ja mattermos är väl bra? Det hade iaf jag när jag var liten och hade matsäck minns jag iaf. I den kan man ju ha allt möjligt…annars så fyllda tunnbröd eller wraps? Usch tur att mina barn är för små för matsäck än så länge, verkar bökigt det där!

  4. Hej, vi införskaffade en mat-termos som vi brukar ha chili con carne, kycklinggryta el spagetti o köttfärssås. Pizza-bullar har oxå varit uppskattat.
    Monica

  5. Pastakuddar (tortellinis) är mina barns favorit: Där får de i sig lite spenat också, och kuddarna ätes helst kalla av dem. Med några morotsstavar och äppelklyftor till.

  6. Hej!

    Nu har jag inte några egna barn, så vet inte om detta går hem hos deras smaklökar. Men ett smarrigt matsäckstips är en härlig varm tomatsoppa i termos och ett gott pizzabröd till.
    Jag brukar använda tomatkross som bas med lite buljong, sedan smaksätta med färska/frysta örter och slutligen mixa soppan slät. Till detta brukar jag göra ett gott pizzabröd. Antingen med en färdig pizzamix, eller göra degen själv. Sedan baka ut och lägga på tomatpuré, skinka, fetaost, örtor och sedan rulla ihop som en rulltårta. In i ugnen och sedan klart.

    Mycket gott och passar även att ha med sig på en vinterpicknick och äta vid en brasa.

  7. Tack för alla tips! Jag har varit tveksam till att varmhålla mat i flera timmar pga bakterietillväxt. Men det kanske inte är någon fara? Det påverkar ju också näringsvärdet. Tomatsoppan tände jag på. Hemgjord pizza skulle jag också kunna bunkra upp med, gjord på fullkornsdeg. Den blir god tinad och varm som kall.

    Idag blev det tortillapizza åt dottern, Lisa gick faktiskt med på att ta med sig pizza med bl a puylinser på.

    Allt med nötter är uteslutet på vår skola, eftersom det finns en hyperkänslig elev som har en allergi som gör att han/hon knappt kan vistas i samma rum som någon som äter nötter. Annars tycker jag att mandel, cashew m m är perfekt mat att ha med sig. Det mättar och är näringsrikt.

  8. Nä det är nog ingen fara för så många timmar blir det väl inte ändå? Se till att värma upp termosen först med hett vatten och att maten är så het som möjligt när du häller i den och som sagt att den ätes till lunch och inte sparas till middagen;-)

  9. När jag grillar kyckling el ngt sparar jag lite kyckling i små påsar i frysen. Senast tandorikyckling. Gör sedan en wrap med kyckling grönsaker o ngn sås. Brukar vara mkt uppskattat. (kan ju lika bra vara bönor, halloumi, korvslantar, tacokryddad färs, kycklingköttbullar, salami, fetaost ….) Senast vardet tandorikyckling fr middagen innan, ärtskott, sallad på olika sallader, paprika, körsbärstomat i halvor, cashewnötter, en röra på avokado/matlagningsyoghurt. Man tar vad man har! Till detta varm svartvinbärssaft, ibland hemgjord blåbärssopp el annat. Pastasallad är också en favorit, man kan ha i vad man har hemma. Ibland blir det resten fr middagen kvällen innan i mattermos. Barnens matsäck brukar vara ett samtalsämne, vägrar köpeköttbullar o pannkakor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>