45% svenskt nötkött – McDonalds har nu svarat på mina frågor

Jag ställde några frågor till McD på deras hemsida och fick igår följande svar, jag har bara kursiverat mina frågor för att underlätta läsbarheten. Jag har några kommentarer om innehållet efter mailtexten, se nedan.

Hej Kicki!

Tack för ditt mail!

Jag kan se utifrån ditt mail och ditt blogginlägg att du är väldigt intresserad av matkvalitet och miljö. Det här är områden som ligger även oss varmt om hjärtat och har gjort så sedan vi öppnade 1973 på Kungsgatan 4. Därför känns det bra att jag får möjlighet att besvara dina frågor. Givetvis går det bra att publicera detta i din blogg.

Det är naturligtvis beklagligt att arbetsledaren på plats inte kunnat visa dig innehållsförteckning på den produkt du önskade. Detta ska han enkelt kunna skriva ut och visa dig. Jag skulle uppskatta om du kunde återkomma till mig med vilken restaurang du besökte så jag kan följa upp detta med dem och se om det är aktuellt med ytterligare utbildning.

Hur ser fördelningen ut mellan polskt och svenskt kött i era hamburgare?

I dagsläget är ca 45 % av vårt nötkött av svenskt ursprung och resterande polskt, det gör oss till restaurangbranschens största uppköpare av svenskt nötkött. Vi skulle gärna servera mer svenskt kött, med dessvärre råder det brist på svenskt nötkött då självförsörjningsgraden över flera år har sjunkit. Dessutom råder det brist på svenskt nötkött av den kvalitet som vi kräver.

Vi jobbar väldigt nära LRF och de svenska bönderna för att kunna öka vår andel svenskt nötkött. Just nu har vi en kampanj där vi lyfter de positiva värden som finns i svenskt jordbruk och vi hoppas därmed också kunna bidra till att stimulera den svenska nötköttsproduktionen.

Det är en förutsättning för oss att bondgårdarna sköts i enlighet med både gällande djurskyddslagstiftning och vårt eget ramverk McDonald’s Agricultural Assurance Programme, för att vi ska köpa kött därifrån. I Sverige följs också riktlinjerna i Scans omsorgsprogram. För att säkerställa att djuromsorgen är i enlighet med våra krav och riktlinjer på de polska bondgårdarna utvärderas våra underleverantörer noggrant av både oberoende inspektionsföretag som EFSIS/SAI Global och SGS, samt direkt av våra leverantörer.

Var kommer kycklingen ifrån?

Ursprunget på kycklingen är dels europeisk och dels brasiliansk. Oberoende varifrån vår leverantör Danpo köper kycklingköttet är slakterierna godkända av oss och gårdarna uppfyller våra krav enligt McDonald’s Agricultural Assurance Programme (MAAP). Alla kycklingar är frigående med fri tillgång till mat och vatten.

Varför specar ni inte vilken typ av vegetabilisk olja ni använder i t ex brödet?

Våra leverantörer gör ingrediensförteckningar för de produkter som de levererar till oss. Det är de ingrediensförteckningarna som vi publicerar på vår hemsida och i allergiguiden. Ytterligare råvaruspecifikationer finns tillgängliga för att dokumentera oljans ursprung, att den är av god kvalitet och har låg transfettsyra. I just vårt bröd används endast rapsolja.

Varför skriver ni er broschyr Här är vår mat att potatisen bara innehåller potatis, olja och salt när ni också enligt er egen hemsida tillsätter E450 och dextros? Det är lite anmärkningsvärt, tycker jag.

Dextros tillsätts alternativt tvättas bort för att potatisen ska hålla en jämn färg och kvalitet över året, eftersom den naturliga halten dextros i potatisen varierar över året. E450 används i potatisprodukter efter blanchering för att förhindra att potatisen blir grå. Dessa är processhjälpmedel och inte ingredienser som finns med i slutprodukten och deklareras därför normalt sett inte i en ingrediensförteckning.

2010 ändrades lagstiftningen (95/2/EC) och även processhjälpmedel för den här produkten skulle deklareras, därför la vi till det i ingrediensförteckning. Senare samma år ändrades lagstiftningen igen och beslutet drogs tillbaka. Vi ser nu över vår märkning av pommes frites och kommer inom kort att gå tillbaka till den ursprungliga ingrediensförteckningen som innehåller de faktiska ingredienserna, som är just potatis och vegetabilisk olja.

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta om vår mat och miljö, jag skulle därför vilja ta tillfället i akt att bjuda in dig till en rundvandring på en av våra restauranger. Då kan du själv se hur det går till när vi tillagar din hamburgare och du får chansen att ställa alla de frågor du kan tänkas ha.

Återkom gärna till mig om du är intresserad så löser vi de praktiska bitarna.

Jag önskar dig en trevlig dag!

Med vänlig hälsning

Johan Tennbäck

Kommunikationsavdelningen

___________________________________________________________

Svenska McDonald’s AB | 127 85 Skärholmen
Besöksadress: Lindvretsvägen 9
Växel: 08-740 85 00 | Fax: 08-740 86 00
johan.tennback@se.mcd.com
www.mcdonalds.se

Min kommentar: Jag lärde mig ytterligare några saker om livsmedelsproduktion, nämligen att det finns tillsatser som kallas processhjälpmedel som jag nu också behöver grotta lite i. De får vi konsumenter i regel aldrig se. Jag vet sedan tidigare att lösningsmedel används i framställningen av olika emulgeringsmedel, t ex sojalecitin och att rester från lösningsmedlet kan finnas kvar i slutprodukten, t.ex. choklad. Jag vet också att gifter kan skapas i processer, t ex vid väldigt höga temperaturer och att de gifterna inte specificeras på produkterna. Mailsvaret ger upphov till fler frågor från min sida. Hur ser fördelningen ut mellan europeisk och brasiliansk kyckling? ”Europeisk” känns också alldeles för luddigt för att duga som ursprungsinformation. 45% svenskt nötkött var över min förväntan, men jag köper inte riktigt att det inte finns i tillräcklig mängd. Det beror på vad McD är beredda att betala. Om en så stor inköpare vill köpa kvalitetskött från Sverige, nog kommer svenska bönder att se till att varan finns? Men tack McD, för ett trevligt svar!

Kommentarer

45% svenskt nötkött – McDonalds har nu svarat på mina frågor — 9 kommentarer

 1. Intressant! Det skulle på ngt sätt lugna iss konsumeneter men jag känner mug nästan mer orolig.
  Jag köper inte ens dansk kyckling så europeisk låter inte mkt bättre i mina öron än brasiliansk. Urk.
  Har alltid kännt på mig att innehållsförteckningar är mer som toppen av ett isberg. Vi äter nog mkt som vi inte har ngn aning om, känns skrämmande . Många allvarliga sjukdomar ökar i samhället o jag tror tyvärr detta kan vara en orsak, ingen vet riktigt vad vi får i oss o vad det har för effekt senare i livet. Känns ibland som att man inte kan lita på märkningar heller ss ekologiskt mm mm för hur kan vi kolla upp det eg?! Man får ju göra så gott det går helt enkelt, o tack Kicki för ditt engagemang o kunskap du sprider!

 2. Givetvis betalar de mindre och mindre för sitt kött eftersom en cheeseburgare kostade 10 kr när jag jobbade på MacDonalds 1987 – precis som idag. Och jag tror inte att de som jobbar där idag tjänar 37.50 i timmen.

 3. Jag tycker du ska ta chansen att ta en rundtur i en restaurang, Kicki!
  Det hade jag velat göra. Intressant att du tar upp MCD, jag tycker det är intressant t ex att de har så hög andel polskt kött i sina burgare, det hade jag inte en aning om.

 4. Ja Kicki, besök McD och rapportera till oss på bloggen! Det vore intressant för oss alla skulle jag tro! Läskigt med processhjälpmedel förresten, det är nog mycket som vi vanliga konsumenter inte vet om, tyvärr!

 5. Hej och tack för alla kommentarer! Jag vet inte vad en rundvisning på en McD-restaurang skulle ge, det är ju inte själva tillagningen jag har synpunkter på utan det man inte ser. Det är det polska slakteriet, produktionen av processhjälpmedlet E450 osv som jag vill veta mer om. I restaurangen är allt rent och fräscht och alla ser glada ut. Jag skulle hellre vilja besöka en tillsatsfabrik och se vilka ämnen som används vid framställning och hur det hela går till där. Men kanske ändå att det skulle ge någonting? Jag lovar att tänka på saken, det finns så många angelägna saker att göra. Mina barn har varit på studiebesök på McD och var mäkta imponerande om ”vad coolt det var”. Kanske att jag skulle se det med andra ögon! Tack för alla era hejarop!

 6. Ja det var lärorikt att söka på Mc Donalds och vart deras kött kommer ifrån. Iom att de klart deklarerat att de köper kött från danmark och att det dessutom halal-slaktas så är jag betydligt mindre intresserad av deras produkter. Och att hamburgerköttet inte alls kommer från Sverige enbart är mej inte helt främmande… för det har varit väldigt olika smak och ”efterkänsla” då man ätit deras burgare.. nää.. för min del är McDonalds fr.o.m nu enbart nödproviant och inget annat… det skall väldigt mycket till innan jag sätter min fot där igen.. polskt kött, tyskt, och danskt.. nä fyyy..