Mail till prenumeranter v.13

Vi är tre som planerar menyerna. Det är en omtumlande upplevelse att driva ett snabbväxande företag. Min roll som VD har radikalt förändrats sedan jag satt ensam vid köksbordet sommaren 2007. Vi har precis anställt vår tionde heltidsperson och har tre nya på väg in under den kommande tvåmånadersperioden. Vi har en menyplaneringsgrupp på tre personer som planerar och lagar menyerna, vilket skapar en helt annan dynamik. Om jag bara kör min egen stil, kommer ni att tröttna och börja tycka att allt smakar likadant. Vi är sex-sju som provsmakar.

A little of everything. Om jag skulle ta fram en specialdiet skulle den nog heta ”A little of everything”. Mitt motto är fortfarande ”halva tallriken grönsaker”. Det känns trist och begränsande att helt utesluta något. Jag vet för jag har kört LCHF (Low Carb High Fat) i två veckor! Jag utesluter faktiskt inte ens natriumglutamat (E621) helt, för det är omöjligt. Jag kom precis tillbaka från lunch på en restaurang där de hade salladskrydda med natriumglutamat i sin vitkålssallad, det kände jag direkt. Hemma är jag petig, ute äter jag det som finns.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Buljongkokt sej med grön sparris och zucchini med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot, Lammfärsspett med tzatziki och färggrann pytt, Texmex-kycklingpytt med stekt ägg och kokt broccoli samt Svampcannelloni med grönsallad med morot och rödlök. Mina barn älskar olika former av pytt. Den färggranna pytten till lammfärsen är egentligen ingen pytt, men kan presenteras som det! Tacokryddorna brukar uppskattas hos de små också, så därför har vi en pytt på kyckling med tacokryddning.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: ris, smör, buljong, vitlök, chilipulver, spiskummin, cayennepeppar, timjan, honung och vitvinsvinäger. Vi använder bara grönsaksbuljong och rekommenderar Renée Voltaries i första hand, den innehåller varken palmolja, härdat fett eller glutamat.

Efterrättstips. Veckans efterrättstips är en favorit i repris: Jordgubbsmousse som kan lätta upp stämningen när vintern inte vill ta slut. Låt en liten kartong frysta jordgubbar tina. Det tar ca en timme, så det passar bra att ta fram dem innan middagen. Grovmixa dem med 1 dryg msk äkta vaniljsocker. Blanda ner 2 dl lätt vispad grädde. Klart och jättegott! Servera i små portionsformar, coupeglas eller runda vinglas. Gör ditt eget vaniljsocker! Skär en vaniljstång i delar och kör i matberedaren i några sekunder. Skrapa ner det som har fastnat på sidorna och kör kort igen. Häll i 3 dl socker och kör matberedaren i ca 2 minuter. Sockret ska se lite askigt ut. Förvara det i en lufttät burk, det räcker och håller en evighet. Och så doftar det underbart! Vanillin är bara en kemikaliskt framställd arom, det har inget med verkligheten att göra.

Smaksatta chips utan glutamat
Slutligen måste jag tipsa om att det nu finns smaksatta chips i olika smaker från Estrella utan E621 och artificiella aromer. Det är självklart inte nyttigt i alla fall, fast mycket bättre än de vanliga. Titta efter dessa om ni ändå tänkte köpa chips till helgen, påsarna är gröna och blåa! Jag vill verkligen inte medverka till en ökad chipskonsumtionJ, däremot en minskning av glutamatkonsumtionen.

Kommentarer

Mail till prenumeranter v.13 — 1 kommentar

  1. Oj vilka goda lammfärsspett. Mina barn (3 och 6 år) åt så mycket så nästa gång måste en av oss vuxna äta något annat.
    Sejen var också klart godkänd. Vi kompletterade med ett par kokta ägg för att få bättre mättnad. Det passade bra till.