Så här kan du ersätta basförrådsingredienser

Det är långt ifrån alla våra basförrådsingredienser är helt avgörande för en att en maträtt ska bli god. Våga utesluta och ersätta med annat om du inte har hemma! Då lär du dig något nytt! Smaka dig fram. Under varje kategori har jag givit några av mina tips på vad jag gör när jag saknar något.

Kryddor

Salt, peppar, curry, spiskummin, paprikapulver, chilipulver.
Torkade örtkryddor – oregano, basilika, timjan, rosmarin
Cayennepeppar/tabasco eller sambal oelek
Lagerblad, ingefära (torkad på burk)

Det går bra att utesluta kryddor eller byta ut mot andra. Om oreganon är slut, ersätt med timjan, salvia eller basilika. Chilipulver och cayennepeppar kan ersättas av en liten klick röd currypasta eller mexikansk kryddblandning om du har. Cayenne/tabasco kan ersättas av färsk chili. Om spiskumminet är slut, testa med garam masala, falafelkrydda, tacokrydda eller mald korianderVanlig gulcurry kan ersättas av grön eller röd currypasta. Om du saknar lagerblad, ta en stjärnanis som också ger en fin mustighet. Torkad ingefära kan ersättas av riven färsk.

Smör och olja

Smör, olivolja (kallpressad rekommenderas)
Annan matolja, t ex raps

I många av recepten kan smör ersättas av olja, dock inte till pajdegar. Olja kan ersättas av smör och olivolja kan ersättas av annan olja. Visst kan smaken påverkas, men det blir fortfarande gott om än lite annorlunda. Kokosfett (från hälsokosten) kan också användas istället för olja till stekning.

Smaksättare

Vinäger – balsamvinäger samt rödvins-/ vitvinsvinäger
Vitlök, tomatpuré, senap (vanlig svensk och dijon)
Soja (kinesisk), buljong (pulver från hälsokosten rekommenderas)
Honung (gärna flytande)

Vinäger kan ersättas av citron eller lime, t.ex. i dressingar. Om ni inte har balsamvinäger kan ni ta vanlig vinäger och en nypa socker. Vitlök kan oftast uteslutas eller ersättas av vitlökspulver. Buljong kan ersättas av fond eller misopasta. Honung kan ersättas av socker, farinsocker, en liten klick sylt (i såser), fruktsocker, agavesirap, vanlig sirap eller råsocker.

Torrvaror

Dinkelsikt/vetemjöl, ströbröd
Maizena eller potatismjöl
Valfritt gryn, valfri pasta*
Fruktsocker eller strösocker

Vetemjöl/dinkelsikt kan ersättas av maizena om det är något som ska redas. Minst hälften av mjölet till pajdelar, pannkakor och dylikt kan ersättas av fullkornsmjöl, t.ex. dinkelfullkorn, bovetemjöl, rårismjöl eller grahamsmjöl. Ströbröd kan ersättas av polenta eller pankoströbröd. Fiskfiléer kan paneras i rågmjöl eller rågsikt. Maizena och potatismjöl kan ersättas av arrowroot eller sojamjöl. Socker kan ersättas av honung, sirap, råsocker, agavesirap eller mixade dadlar. I många fall kan sockret också uteslutas. I tomatsåser kan man använda lite ketchup för att runda av syrligheten.

Kommentarer

Så här kan du ersätta basförrådsingredienser — 7 kommentarer

  1. Då min fru är överkänslig mot citrusfrukter brukar vi ersätta citronsaft/limesaft med äppelcidervinäger, nyfiken på om du skulle göra likadant eller använda något annat? En gång fick vi tag i en flaska ”verjuice” (http://en.wikipedia.org/wiki/Verjuice) som hade rekommenderats som ersättning till citrus, men det är svårt att hitta…

  2. Det funkar oftast bra med någon typ av ljus vinäger. Ni kan variera er med risvinäger, vitvinsvinäger, champagnevinäger etc. Beroende på vilken maträtt det är kan det funka bra med vitt vin eller matlagningsyoghurt för att få den rätta syran. Tomater är ju också syrliga. Men generellt är vinäger en bra ersättning för citrus, ja! Verjuice har jag hört talas om, men aldrig använt. Spännande, jag ska titta efter det.

  3. Du skrev aldrig vad man kunde ersätta sambal eolek med. Så vad kan man ersätta det med?

    • Röd finhackad chili, cayennepeppar eller en skvätt tabasco. Att ta lite extra starkt paprikapulver funkar också om man har det hemma.

  4. Jag undrar vad jag ska använda istället för en burk krossade tomater i grytor, såser mm om någon är allergisk eller känslig för tomater. Jag brukar ta vatten istället men det blir oftast ganska tråkigt.

  5. Hej Kicki! Stod mitt i matlagningen och insåg att vår vitvinsvinäger var slut. Lite google på det och vips så hittade jag din sida och det här inlägget. Mycket bra tips för den oerfarne! Tackar för det!