Kryddlexikon – ett måste för alla matnördar

image

Äntligen har det kommit en bok som åtminstone jag upplever vara ganska heltäckande när det gäller fakta om kryddor. Kryddlexikon Världens alla kryddor från A till Ö av Kar Vetlesen är nog efterlängtad av många! När till och med  internet ger knapphändigt med information om en krydda hittar man desto mer i den här boken. Här hittar du en beskrivning av hur kryddan eller örten växter, i vilka länder, i vilket klimat och hur den ser ut innan den skördats. Det finns historik om handel och användning och information om vilken sorts mat den används till. Om kryddan ingår i en kryddblandning framgår också dessa. Boken innehåller också kryddsåser och kryddblandningar där man kan läsa sig till vilka kryddor som ingår i dessa.

Jag fick en burk ”ajwain seed” i min hand i somras av min kusin som inte visste vad han skulle göra med den. Han hade fått den av en kompis. Jag hade svårt att hitta information om den då, men har experimenterat lite med den. I Kryddlexikon finns två hela sidor om den här kryddan! Jag får reda på att den egentligen heter Ajowan, men att de ofta sälja under många olika och ofta felaktiga namn. Dessutom förekommer många olika stavningar. Kryddan används ofta i det indiska köket och smaken kommer till sin fulla rätt om man rostar eller steker den. Kryddan passar till fisk, potatis, bönor och linser, enligt boken. Kryddan är populär i Etiopien och är en viktig beståndsdel i kryddblandningen ”berbere”. Berbere är även den väl beskriven i boken under ”B”.

I boken finns bilder på hur kapris växer. Visste ni att bären växer inuti fruktkapslar och att busken har vackra vita blommor? En sådan här härlig bok kan jag nästan sitta och läsa från pärm till pärm, men så är jag också otroligt kryddintresserad. Detta är en perfekt present för den matintresserade eller den som är intresserad av trädgårdsodling av kryddor. Jag visade boken för en granne, som direkt kom på att hon ska skaffa boken men också köpa en kaprisbuske till sitt växthus. I bokens förord står det att man inte kan räkna med att kunna hitta bokens alla kryddor i Sverige, inte ens i specialaffärer och invandrarbutiker. Men enligt författaren kan man handla utomlands och sen komma hem och slå upp vad man köpt. En sådan här bok ger mig massor av inspiration! Jag ska botanisera i roliga butiker och sen läsa mig till vad jag kan hitta på med kryddorna. Boken finns att köpa på Adlibris för bara 229 kr, såg jag. Det är den verkligen värd!

image

 

Kommentarer

Kryddlexikon – ett måste för alla matnördar — 2 kommentarer

  1. Hej! Innehåller k1okboken även kryddblandningsrecept? Likt curry, garam masala, tikka masala etc?