Jag älskar kompott och kryddiga äppelklyftor

Låter det tantigt med kompott? Försök skaka av dig den associationen för det är så ljuvligt gott! Håller länge i kylskåpet. Du kan ta fram den dag efter dag som en lite nyttigare dessert eller till gröten istället för sylt. Testa! Kompott kan också kokas på té, t.ex. Earl Grey. Jag älskar kryddorna i dessa två fina små rätter.

Ljuvlig kompott med mycket smak  – efterrätt eller tillbehör till morgongröten

Koka upp 8 dl äppeljuice eller äppelmust med 3 skalade kardemummakapslar stötta i mortel, 1 kanelstång, 10 kryddpepparkorn, 7 kryddnejlikor och 500 g katrinplommon, 100 torkade aprikoser och 2 dl russin (ersätt gärna med annan torkad frukt). Låt småkoka i 20 minuter. Blanda 1 msk arrowroot eller maizena med 3 msk vatten med en gaffel i ett dricksglas och rör ner blandningen i den kokande kompotten. Koka någon minut till! Servera med vispgrädde, glass eller ät till morgongröten!

Kryddiga äppelklyftor

Skala och klyfta 5-6 äpplen. Stek dem mjuka i smör, ett par matskedar råsocker samt 3 kryddpepparkorn, 1 nejlika, 2 kardemummakapslar (dessa tre mortlas) samt 1/2 tsk vaniljpulver, 1/2 tsk kanel samt 10 ”riv” hel muskotnöt (använd gärna en microplane till detta). Servera till vaniljglass eller vispgrädde! Till er som har mycket äpplen i trädgården nu: klyfta och frys in i påsar. Sen tar du fram och gör detta fantastiska recept när det kommer gäster. Dessa kan funka bra på ett brunchbord. Passar till gröt och pannkakor också.

image

image

image

image

 

Kommentarer inaktiverade.