Därför väljer vi svensk gris

Igår var det pressträff på Svenskt kött med specialfokus på den svenska grisen. Det ser mörkt ut för Sveriges grisbönder. Sedan 2000 är antal besättningar i Sverige minskat med 66%, från 3500 till 1200. Vi har en mycket striktare lagstiftning för grisuppfödning än den i övriga EU. Det äts alltmer importerat griskött i Sverige. Det danska fläsket är mycket billigare och många konsumenter frestas därmed att välja den i butik. Om alla förstod vad skillnaderna bestod i skulle fler välja svenskt fläskkött. Här kommer några hårdfakta som visar skillnaderna.

1. I Sverige råder totalförbud mot svanskupering av grisar. Inom övriga EU är det tillåtet vid behov. Grisarna biter på varandras svansar när de har det för trångt. I Sverige har 100% av grisarna knorren kvar jämfört med 0,8% i Danmark och Tyskland för att ta några exempel. Tyskt fläskkött är vanligt på våra restauranger.
2. I Sverige råder förbud mot att fixera suggor. I Danmark och Tyskland är suggorna fixerade 45% av sin livstid.
3. I Sverige har sugga med smågrisar 6 kvadratmeter utrymme som minimum. Motsvarande siffra i Danmark och Tyskland är 4 kvadratmeter.
4. I Sverige finns det krav på strö medan detta inte finns i Danmark och Tyskland.
5. I Sverige råder förbud mot helspalt (dvs galler undertill), medan detta är tillåtet i Danmark och Tyskland.
6. Avvänjningsåldern för svenska grisar är 28 dagar medan motsvarande siffra i Danmark och Tyskland är 21 dagar.
7. Maximal ljudnivå i Sverige är 65 decibel. I Danmark och Tyskland är den 85 decibel.
8. I Sverige finns det krav på dagsljus. Det finns inte i Danmark.
9. I Sverige används minst antibiotika i hela EU, nämligen 12 mg per kilo slaktvikt. I Danmark är motsvarande siffra drygt 40, i Nederländerna 140 och i Ungern 260 mg per kilo slaktvikt.
10. Förekomsten av MRSA (multiresistenta bakterier) är i princip obefintlig inom svensk grisuppfödning medan det i andra länder kan vara mycket vanligt, se tabell här ovanför i nästa inlägg.

Det bjöds på olika grisrätter igår på pressträffen, här ser ni några av dem! Pork pie av Jens Linder syns överst. Det lär verkligen inte gott när han beskrev hur han hade gjort den med ister, gelatin m m, men den riviga engelska senapen och en sallad på melon och granatäpple var det riktigt gott. Liu från Kina bjöd på ölmarinerad fläskkarré med grönsaker, en sötstark rätt med mycket smak. Supergott! Stefan Eriksson hade hållt det hela enkelt och bjöd på hällstekt gris med havssalt och steksky. Fredrik Eriksson från Långbro värdshus bjöd på en god buljong med rilette och citronverbena, citrongräs och citron. Jättegott, men det hade tagit 4 timmar att koka den.

Efter pressträffen kände mig jag mig ännu mer övertygad om att rädda den svenska grisbonden! Svenskt kött är dyrt, men det är dyrt av många anledningar. Läs gärna punkterna ovan en gång till och berätta för alla ni känner. Sen är det självklart så att det vore bättre om vi slutade äta kött eller åtminstone åt mindre kött, men OM ni ska äta fläskkött, välj svenskt. Det gör vi!

image

image

image

Kommentarer inaktiverade.