TRE HEMINLAGDA SILLAR

 Graslokssill

Det är inte svårt att lägga in sill. Gör en vanlig inläggning och använd den inlagda sillen till att också göra exempelvis senaps- och gräslökssill, enligt mitt förslag här nedan.

Det du ska leta efter i butiken är salt sillfilé. Den ligger oftast vakuumförpackad i fiskkyldisken. Den kan ibland också säljas i plasthinkar.

Hur mycket sill som går åt beror förstås på om sillen är en del av ett större smörgåsbord eller om det bara är t.ex. sill, potatis och ost till lunch. Om du gör hela satsen som den beskrivs här blir det tre sorter som räcker till ett större sällskap på ett smörgåsbord där det också finns lite annat att äta.

Du kan köpa hem sillen och övriga ingredienser till den inlagda sillen redan idag.

Börja blötlägga sillen i god tid innan midsommarafton. Blötläggning tar 7 timmar och sen ska sillen dra i minst ett dygn. Blötlägg förslagsvis sillen på eftermiddagen onsdagen den 18 juni, så att sillen saltats ur innan det är dags att gå och lägga dig på kvällen. Häll av lagen och lägg in sillen morgonen därpå eller redan på kvällen.  Gör sedan senapssill och krämig gräslökssill dagen före midsommarafton med den inlagda sillen som bas.

Inlagd sill – gör ca tre dagar före det ska vara klart

Du behöver:

800 g salta sillfiléer
1½ dl ättikssprit (12%)
2 dl socker
2 rödlökar
2 morötter
20 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Gör så här:

  1. Blötlägg sillen i rikligt med kallt vatten, ca 6 liter, i en rostfri bunke (eller stor kastrull) i 7 tim. Byt vatten en gång under tiden. Om du inte har ett kärl stort nog, ta två mindre.
  2. Koka upp en lag på 3 dl vattenättikssprit och socker. Låt lagen kallna.
  3. Skär sillfiléerna i 2 cm breda bitar. Skala och skär rödlök i tunna skivor. Skär morötter i tunna slantar. Krossa 20 kryddpepparkorn.
  4. Varva sillbitarna i en burk, lerkrus eller glasskål med kryddorna, löken, morötterna och lagen. Stick ner 2 lagerblad. Låt dra övertäckt i kylen 1 dygn.
  5. Lägg upp en tredjedel av sillen och servera! Gör senapssill av en tredjedel och krämig gräslökssill av en tredjedel.

Senapssill – Gör denna kvällen före det ska vara klart

Du behöver:

Ca 260 g inlagd sill (se recept ovan)
3 msk socker
1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 dl söt senap
1 dl neutral olja, t.ex. rapsolja
½ kruka dill

Gör så här:

  1. Ta upp en tredjedel av den inlagda sillen ur burken med lag.
  2. Rör ut socker och salt med rödvinsvinäger i en bunke så att det löser sig. Rör ner senapen och vispa ner olja i en tunn stråle så att såsen tjocknar.
  3. Hacka dillen och blanda ner i senapssåsen.
  4. Lägg ner fisken och låt dra övertäckt i kylen i en skål eller burk med lock 6-8 tim.

Krämig gräslökssill – Gör denna kvällen före det ska vara klart

Du behöver:

1 kruka gräslök
2 dl crème fraiche
2 msk majonäs
2 tsk söt senap
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Ta upp en tredjedel av den inlagda sillen ur burken med lag (ca 260 g sill).
  2. Hacka gräslöken. Blanda gräslöken med 1 pressad vitlöksklyfta, crème fraiche, majonnäs och senap i en skål.

Kommentarer inaktiverade.