Två av sju undersökta honungssorter var utspädda med socker

Göteborgs-Posten skrev om detta i veckan. Två av sju undersökta fabrikat av flytande honung är falska, visar en analys. Såväl Coops som Eldorados honung är utspädd med socker.

För att få kalla en produkt honung måste den innehålla hundra procent honung och inga tillsatser. Men när Testfakta på GP Konsuments uppdrag lät analysera sju vanliga fabrikat visade det sig att Coops och Eldorados flytande honung innehöll tillsatt socker och citronsyra.

Enligt det franska laboratoriet Eurofins i Nantes som utfört analysen går det inte att säga exakt hur mycket socker som är tillsatt, men att det rör sig om minst 10 till 20 procent eftersom det är där någonstans detektionsgränsen går.

På Livsmedelsverket ser man mycket allvarligt på den här typen matfusk.

– Man lurar sina kunder. I det här fallet är återförsäljarna antagligen inte medvetna om att honungen de säljer är falsk, men man är alltid ansvarig för det man säljer och har skyldighet att noga kolla upp vem man köper från, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket. Samtidigt är hon inte särskilt förvånad. Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen att man säljer billig honung som dyr och ljuger om ursprunget. Eller att man som i det här fallet drygar ut honungen med socker. Honung är dyrt och ganska komplicerat att producera, medan socker och vatten är billigt.

Det är nog ingen slump att de märkena där man upptäckt fusk är de två billigaste märkena i testet. Det ligger någonting i uttrycket ”man får det man betalar för”.

Läs hela artikeln här. Tabell som visar de undersökta märkena hittar du här.

Kommentarer inaktiverade.