Årets vegofavorit 2014!

Den här rätten var den mest populära rätten i vegokassen förra året. Den har varit med några gånger och alltid fått högt betyg av kunderna. Vad jag tror är mest tilltalande med den rätten är smakkombinationerna och att olika intressanta konsistenser kompletterar varandra på ett optimalt sätt. Halloumins sälta och tuggmotstånd bryter fint mot sötman och mjukheten i sötpotatisen och rödlöken och syran i aiolin. Svampen tillför mycket s k umami. Toppingen av rostade frön är A och O för en fin smakupplevelse! Varsågoda!

VK,-Halloumi-med-rostade-rotfrukter-&-aioli,-F-HJ,-S-KB-Uppifrån

Halloumi med rostade pumpafrön, sötpotatis & rosmarinsaioli

Du behöver:
500 g sötpotatis
250 g rödlök, 2-3 st
500 g potatis
250 g champinjoner
4 msk olivolja
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 ägg
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk svensk senap
3 vitlöksklyftor
1¾ dl neutral olja (ljus olja)
50 g pumpafrön
400 g halloumi
125 g ekbladssallad
1 gul paprika

Gör så här:
1. Potatis och grönsaker (djup ugnsplåt): Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatis och rödlök (2-3 st). Skär i 2 cm stora klyftor. Skrubba och skär potatisen i 1 cm stora klyftor. Skala och finhacka 2 vitlöksklyftor. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar.
2. Blanda allt på ugnsplåten med 2 msk olivolja, 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen i ca 30 min.
3. Aioli (stavmixer + mixerbunke): Knäck 1 ägg i mixerbunken och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, ½ tsk svensk senap, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt. Mixa med stavmixern ca 10 sek. Låt äggblandningen bli rumsvarm och tillsätt sedan ca 1¾ dl neutral olja i en tunn stråle medan du fortsätter mixa tills du får en tjock konsistens. Tillsätt 1 tsk rosmarin.
4. Pumpafrön (stekpanna): Torrosta pumpafröna i stekpannan på hög värme i 3 min (utan att de bränns vid.) Skär halloumin i 1 cm tunna skivor.
5. Hetta upp 2 msk olivolja i stekpannan. Stek halloumin på medelhög värme ca 2 min/sida i två omgångar.
6. Sallad: Skölj ekbladssalladen. Tärna paprikan.
7. Lägg upp rotfrukterna, salladen och halloumin på tallrikar. Strö de rostade pumpakärnorna över halloumin och servera med rosmarinsaiolin.

Kommentarer inaktiverade.