Recept på grovt bröd utan gluten #glutenfritt

Jessica Frej och Maria Blohm har skrivit en bok med bara brödrecept utan vete och gluten och som inte bygger på industriellt framtagna mixer med diverse E-nummer. Recepten görs på blandningar av andra mjölsorter som man binder ihop med vätska med hjälp av fiberhusk/psylliumfröskal. Det är ett annat sätt att baka bröd. Den enda nackdelen med boken är att bröden kräver ganska många ingredienser, men när man väl köpt hem allting räcker påsarna länge eftersom man använder små mängder av varje. En digital hushållsvåg behövs också. Jag uppskattar att de anger gram istället för volymenheter. Med mjöl är det svårt att måtta rätt annars. Det här brödet har jag bakat åtskilliga gånger och det blir alltid gott. I originalreceptet står det att det ska vara 35 g melonkärnor. Det kan vara svårt att få tag i, så jag tog pumpakärnor istället. Istället för boveteflingor tog jag havregryn, det ska man ju inte göra om man vill ha det helt glutenfritt men ni som inte är glutenintoleranta kan byta ut boveteflingorna.

Jag har jäst brödet i rumstemperatur, det går bra att låta det stå längre också. Författarna rekommenderar inte att frysa brödet. Dock håller brödet länge, det blir absolut inte torrt direkt som många andra bröd.

Bröd_webb

Du behöver:

600 g kallt vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
35 g pumpakärnor
50 g mörk sirap
20 g nyponskalsmjöl
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal
  smör till formen
  boveteflingor att strö över brödet

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
  2. Häll degen i en smörad form, cirka 1,5 liter. Strö över lite extra boveteflingor.
  3. Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.
  4. Grädda i 175 grader i cirka 75 minuter. (jag tycker att det behövs lite längre tid, min limpa var aningen fuktig i den nedre delen)
  5. Låt svalna och vila innan du skär i det – gärna till nästa dag.

Kommentarer

Recept på grovt bröd utan gluten #glutenfritt — 1 kommentar

  1. Jag använde också pumpakärnor, samt ljus sirap och havregryn. Slängde också i lite torkade tranbär. Det blev superbra 🙂