3 goda recept baserade på goda nyttiga grönsaker

På Middagsfrid älskar vi grönsaker och ger dem gärna stor plats på tallriken i våra matkassar. Här vill vi bjuda på ytterligare några recept som kanske passar helgen till. Recept där grönsakerna får huvudrollen. Recept som är festliga och samtidigt innehåller en massa nyttigheter. De här tre gick hem hos alla på kontoret och är dessutom mycket enkla att laga.

Rotselleritoast med kantareller, västerbottensost och färsk timjan (4 personer som förrätt eller tillbehör till soppa)

Rotselleri passar bra på hösten och blir här ett utmärkt alternativ till vitt bröd som kanske är vanligast till en klassisk kantarelltoast. Det måste inte nödvändigtvis vara bröd till allting. Grönsaker är mer spännande, tycker jag.

Kantarelltoast_webb

Du behöver:
1 bit rotselleri, ca 200 g
1 msk olivolja
250 g kantareller
2 msk smör
2 schalottenlökar
50 g riven västerbottensost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka färsk timjan

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut en ugnsplåt.
2. Skala rotsellerin och skiva den i tunna skivor om 2-3 mm. Beräkna 2-3 skivor per person. Fördela dem på plåten och pensla dem med 1 msk olivolja. Rosta i ugnen i ca 15 min.
3. Stek kantarellerna i torr stekpanna tills vattnet kokat bort. Finhacka under tiden schalottenlöken. Tillsätt 2 smör i pannan och låt den smälta. Tillsätt sedan schalottenlöken och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
4. Fördela lök- och svampblandningen på rotselleriskivorna och strö över västerbottensosten. Rosta ytterligare 7 min i ugnen.
5. Toppa med en liten kvist färsk timjan på varje ”toast”. Servera 2-3 ”toasts” till varje person.

Rostad sötpotatis, rödlök, champinjoner och fetaost (4-6 personer som tillbehör)

Jag älskar den här smakkombinationen och även att den är så snygg färgmässigt. Mat ska vara snygg, tycker jag! Den här är så vacker att den kan ligga kvar på sin plåt och serveras direkt ur den. Sötman hos löken och sötpotatisen gifter sig fint med mustig svamp och sträv salt fetaost och krispiga frön. Färska örter är valfritt men gör att maten ser ännu mer aptitlig ut. Du kan också stjälpa upp alltsammans i din finaste skål eller på ett stort fat, men i det sistnämnda fallet blir det svårare att hålla den varm.  Detta passar perfekt till kött eller fisk, men blir också fin som en del i en helt vegetarisk måltid med exempelvis en god aioli och några matiga gryn som t.ex. quinoa och en fluffig sallad.

Sötpotatispanna_webb

Du behöver:
1 kg sötpotatis
250 g skogschampinjoner
3 rödlökar
3 msk olivolja
50 g pumpafrö
150 g fetaost
1 tsk oregano
3/4 tsk salt
Några kvistar färsk timjan

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en djup ugnsplåt.
2. Skala sötpotatisen och skär den i stora klyftor. Dela champinjonerna om de är små, skär dem i fjärdedelar om de är stora. Skala rödlökarna och skär dem i 2 cm tjocka klyftor. Sprid ut allt på en ugnsplåt.
3. Ringla över olivoljan och rör runt så att allt är täckt av oljan. Strö över salt och peppar och oregano. Rosta i ugnen i 20 min. Strö över pumpakärnorna och rosta i 5 min till.
4. Tärna fetaosten.
5. Kontrollera att sötpotatisen är lagom mjuk. Ta ut plåten och fördela fetaosten över grönsakerna. Garnera med timjankvistar!

Aubergine- och zucchinipizzor med pesto och mozzarella (4 personer som tillbehör)

De här ”pizzorna” har jag helt snöat in på under sommaren. Alla älskar dem! Ett perfekt sätt att få i sig mer grönsaker. De funkar att göra med alla sorters pesto och olika sorters ost. Nu har jag provat många färdiga pestosorter, både gröna och röda av olika märken och den godaste är Due Santis röda pesto som både är ekologisk och Ä-märkt, dvs fri från tillsatser. Dock kan den vara lite svår att få tag i, så höll ögonen öppna efter den.

Det går blixtsnabbt att få in två plåtar ”pizzor” i ugnen om man använder färdig pesto. Enklare recept får man leta efter! Och de är rena rama godiset, verkligen jättegoda.

Aubergine--och-zucchinipizzor_webb

Du behöver:
1 aubergine
1 zucchini
Röd eller grön pesto, knappt 2 dl
125 g mozzarella
2 bakplåtspapper

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram två ugnsplåtar och lägg på bakplåtspapper.
2. Skär itu grönsakerna på tvären och skär varje halva i 2-3 mm tjocka plattor. Ändarna kommer att bli lite rundade, men det gör inget.
3. Fördela plattorna på två plåtar.
4. Skeda på ett tunt lager pesto på varje zucchini- och aubergineplatta. Riv sönder mozzarellan med fingrarna och toppa grönsakerna med. Gratinera varje plåt ca 20 min mitt i ugnen tills de är snyggt gyllene.

Kommentarer

3 goda recept baserade på goda nyttiga grönsaker — 1 kommentar