Köttfri måndag – Krämig skogssvamsgnocchi med rödbetsgroddar

Denna veckas köttfria måndagsrecept är en krämig skogssvampsgnocchi med rödbetsgroddar som serveras tillsammans med en paprika- och spenatsallad.

200 g morötter (2–3 st)
1 ask skogschampinjoner (250 g)
1 portabello (100 g)
2/3 purjolök
1 msk timjan
3 msk olivolja
2 msk smör
2 fp gnocchi (800 g)
1 tråg babyspenat (70 g)
1 gul paprika
1 fp svarta bönor (285 g)
1 msk balsamvinäger
1 ½ dl vispgrädde
½ msk buljongpulver
1 tråg rödbetsgroddar (50 g)

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Rotfrukter + svamp (djup ugnsplåt): Skala och skär 200 g morötter (2–3 st) i 1 cm breda stavar. Skär 1 ask skogschampinjoner (250 g) och 1 portabello (100 g) i skivor. Skär 2/3 purjolök (vita delen) i 1 cm breda stubbar. Lägg allt på plåten och blanda med 1 msk timjan, 2 msk olivolja, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och blanda om. Stek mitt i ugnen i ca 20 min.
  3. Gnocchi (stekpanna): Smält 2 msk smör i stekpannan och fräs 2 fp gnocchi (800 g) på medelhög värme i 15 min. Rör om då och då. Vänd ner ½ tråg baby-spenat (35 g) när 5 min återstår.
  4. Sallad (skål): Tärna 1 gul paprika och blanda med ½ tråg babyspenat (35 g) och 1 fp avrunna och sköljda svarta bönor (285 g). Ringla över 1 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5. Gräddblandning (liten skål): Blanda 1 ½ dl visprädde och ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning) i skålen. Slå grädden över gnocchin och spenaten i pannan och låt den bli varm, ca 2 min.
  6. Servering (stort fat): Blanda gnocchin och de stekta grönsakerna samt svampen på fatet, toppa med 1 tråg rödbetsgroddar (50 g). Servera gnocchin med salladen.

Smaklig spis!

Kommentarer inaktiverade.