SOLROSPATÉ MED DILL OCH CITRON

Färgerna och dillsmaken på denna förrätt påminner om en laxpaté, men den är helt vegetarisk och görs på nötter och frön. Rätten passar perfekt till midsommar som en förrätt eller som en rätt på sillbordet. Närapå hela företaget fick smaka på den här och den gick hem hos samtliga. Den är verkligen jättegod. Det man ska tänka på är att frön och nötter behöver blötläggas i ganska många timmar innan tillagning och att en matberedare är bäst för mixning. En stavmixer funkar nog också, men det tar ett tag. Lägg förslagsvis frön och nötter i blöt över natten eller på morgonen innan du går till jobbet.

Du behöver:
1,5 dl naturella solrosfrön
1,5 dl mandlar
1 morot
1 salladslök
1 kruka dill
2 citroner
70 g salladsmix
salt

Gör så här:
1. Blötlägg 1,5 dl solrosfrön och 1,5 dl mandlar i 3 msk vatten i 4-8 timmar.
2. Skala och skär 1 morot i små bitar. Finhacka 1 salladslök och en halv kruka dill. Mixa solrosfrön, mandlar, morötter och salladslök i en matberedare. Tillsätt 1 krm salt, saften från 1 citron och den hackade dillen.
3. Skölj 70 g salladsmix och lägg upp på ett serveringsfat. Forma smeten som en paté, t.ex. i en brödform eller kakform med hål i och lägg upp på salladsbädden. Skär 1 citron i skivor, garnera runtom patén och toppa med några dillkvistar.

Fakelaxpaté_webb

Kommentarer inaktiverade.