Tio sätt att äta mindre kött och mer vegetariskt

 1. Satsa på att fylla halva tallriken med grönsaker och annat från växtriket. Då blir det lättare att inte äta sig mätt på kött. Jag brukar vilja ha både tillagade och råa grönsaker till varje middag, t.ex.:
  • En vitkålssallad med småhackad morot samt kokt broccoli
  • Svarta kokta (men kan vara rumstempererade eller kalla) linser med russin, finhackad rödlök, paprika och majs samt en fluffig grönsallad.
  • Rostad blomkål och rotselleri och råa morots- och selleristavar
  • Rå strimlad broccoli masserad med olivoljebaserad dressing med citron och någon form av nötter samt fräst spenat med vitlök.
  • Ugnsrostade grönsaker och skivad rå kålrabbi.
  • Stekt zucchini i panna och rårivna rödbetor och kålrot.
 2. Bestäm dig för att alltid välja vegetariskt på lunchen om det är enklast för dig. Då får du inspiration på köpet som du kanske kan omsätta i praktiken på hemmaplan sen. Till dig som bor i Stockholm kan jag rekommendera hälsotallriken på Tamarindo med grillade grönsaker, quinoa och guacamole. Andra bra vegetariska restauranger är Hemma hos Seyhmus och Lao Wai. Hermans buffé på Fjällgatan är också en favorit.
 3. Testa att göra dina favoriträtter som spaghetti bolognese med en vegetarisk produkt istället för köttfärs, t.ex. svarta eller röda linser, quornfärs eller sojafärs.
 4. Ersätt tacofärsen med oumph-strimlor på fredagen. Oumph är det enda köttsubstitut som mina barn inte genomskådat som ”fejkkött”. Den här sojabaserade produkten finns med olika smaksättningar, men när vi provsmakat dessa här på Middagsfrid vann den naturella varianten som vi själva hade smaksatt med vitlök, torkad ingefära och soja. Om du testar den till tacos kan du smaksätta med spiskummin, chilipulver och oregano istället.
 5. Minska köttmängden i dina rätter lite grann och serverar mer grönsaker parallellt. När familjen börjat vänja sig vid det minskar du lite till.
 6. Ta bort allt kött från frukosten. Leverpastej och skinka är charkuterivaror som är klassade som cancerframkallande av WHO. Dessa pålägg kan ersättas med skivad avokado, groddar eller gucka gjord på kikärtor eller bönor, tänk hummus fast uteslut vitlök så att det passar bättre till frukost. Röda bönor passar utmärkt att mixa med lite salt, olivolja, citron och en nypa spiskummin. Toppa dina smörgåsar med någon skuren grönsak, t.ex. paprika.
 7. Använd naturella frön och nötter för att bygga upp mättnad i dina måltider. De tillför båda nyttiga fetter och protein. Då behövs inte lika mycket kött. De kan strös på sallader och nudelrätter. De kan mixas tillsammans med grönsaker till patéliknande rätter, t.ex. denna.
 8. Ursäkta om det låter säljigt, men kan inte låta bli att rekommendera vår Vegokasse med ingredienser för tre middagar för fyra personer. Då får du hjälp med att tänka ut rätter och bygga upp dina måltider utan kött/fisk/fågel om detta känns ovant för dig.
 9. Köp en vegetarisk kokbok, t.ex. den här som jag gillar mycket och bestäm dig för att testa ett nytt recept per vecka. Med tiden börjar din repertoar av vegetariskt att öka.
 10. Nästa gång du går på restaurang, beställ bord på en vegetarisk restaurang. Varför inte Mathias Dahlgrens nya lyxkrog Rutabaga som öppnar den 13 februari och förväntas hålla världsklass, åtminstone om man får tro honom själv? Eller prova den vegetariska avsmakningsmenyn på Berns Asiatiska?

Kommentarer inaktiverade.