Kärt barn har många namn – Overnight oats/soaked oats/birchermüsli/rågröt

Trendig frukosträtt

På Stockholms inneställen finns ofta overnight oats i olika former på frukostmenyn. Det är alltså havregryn som legat i någon form av vätska över natten eller åtminstone ett visst antal timmar. Grynen får en annan konsistens än när man kokar dem. De kan också smaksättas på olika sätt och blir helt olikt en varm gröt, tycker jag. Första gången jag fick höra talas om denna kalla gröt, lät det inget vidare gott men jag är nyfiken på allt nytt som kommer i matväg så jag provade ändå. Det var på Greasy Spoon på Södermalm. Och det var fantastiskt gott! Sen kan man ju fråga sig om detta verkligen är riktig rawfood, för havregryn är ångpreparerade och det måste väl ändå innebära högre temperaturer än 42 grader?

Enkelt att göra själv

Overnight oats är en perfekt frukost som kan varieras i det oändliga. Det tar knappt någon tid alls och är lika lätt att göra en större sats av när man ändå är i farten.

Smaksättning

Nu har jag provat att göra olika varianter. Med väldigt olika resultat. Det godaste är när man lagar ingredienserna från grunden. Så är det ju alltid. Varianten med hemgjord cashewnöt- och tigernötsmjölk som jag silat själv samt med chiafrön, havregryn och lite agavesirap blev allra godast. Därefter en variant med havremjölk, jordnötssmör, chiafrön, lönnsirap och en nypa kanel. Apelsinjuice, kokos och vanilj var inte dumt heller.

Smaksättningen får man till genom kanel, vanilj, kardemumma, lönnsirap, agavesirap, rivet äpple, jordnötssmör osv. Det finns tusen olika recept att googla upp. Beroende på hur nyttig man vill vara och vilka kryddor man gillar är jag säker på att du hittar något som passar.

Inget salt

Overnight oats ska inte saltas. Det blir bara inte gott, vet inte riktigt varför. Med vanlig gröt är det ju tvärtom, osaltad gröt är ju nästan oätlig.

Vilken sorts vätska ska man ha?

Jag har provat att blötlägga havregrynen i apelsinjuice och äppelmust, havremjölk, vanlig mjölk och nötmjölk, en del varianter med någon del vatten också. Detta är nog en smaksak. Gillar man fruktig smak, testa fruktjuicer. Gillar man nötig smak, testa med nötmjölk först.

Rätt konsistens

Chiafrön ger en behaglig och lite klibbig konsistens. Man använder en mindre mängd än i chiapudding och konsistensen blir helt annorlunda. Det blir mer likt vanlig gröt, men klibbigare. Recepten jag provat med chiafrön har blivit bättre konsistensmässigt och eftersom de anses så nyttiga så är det väl ett perfekt sätt att boosta sin frukost, tänker jag.

Gör din frukost kvällen före

Att göra sina egna overnight oats kräver knappt någon arbetstid alls, men däremot lite planering. Gör din frukost innan du går till sängs. Sen är det bara att ta fram ur kylskåpet och äta på morgonen. Det första receptet nedan kräver dessutom att du blötlägger nötterna först i sex timmar, så det är ju lite att hålla reda på.

Håller några dagar i kylen

Overnight oats håller några dagar i kylen. Perfekt att göra en lite större sats och plocka fram några dagar i rad. Variera med olika toppingar.

Basrecept – 1 portion

1 dl havregryn
1 dl vätska, t.ex. havremjölk eller nötmjölk
0,5 msk chiafrön
1 tsk sötning, t.ex agavesirap eller lönnsirap

Blanda ingredienserna. Låt stå kallt över natten. Servera ev med frukt eller nötter som topping.

Tre varianter att prova

Min favorit med hemgjord nötmjölk (inspiration från En grön kärleksaffär) – 4 portioner

Viktor Ingemarssons recept som jag använt som riktlinje innehåller mandel istället för cashewnötter. Det blir säkert också gott. Jag hade en halv deciliter tigernötter i min nötmjölk (dvs en fjärdedel av den totala nötmängden). De kan man hitta på hälsokosten. Det är egentligen inte nötter utan en liten knöl som växer under jord. Kallas också jordmandel eller chufa. Obs att oatsen på bilden är toppade med en fruktkräm som inte lagat. Det verkar riktigt trendigt att hälla sina oats i en glasburk. Så serverar Greasy Spoon sina också. Det är inte riktigt min grej. Jag föredrar en vanlig skål som man slipper gräva i.

2 dl cashewnötter
6 dl vatten

2 msk chiafrön
2 tsk agavesirap
4 dl havregryn

Blötlägg nötterna i 6 timmar i vatten. Häll av vattnet. Mixa nötterna med vattnet i en blender till mjölk. Sila av i en finmaskig sil. Häll nötmjölk i en skål tillsammans med övriga ingredienser och rör om. Ställ i kylen 4 timmar eller över natten. Toppa med skuren frukt eller bär vid servering! Mums!

Fräscha overnight oats med apelsin och kokos – 1 portion

Den här har en väldigt frisk och uppiggande smak. Receptinspirationen kommer från Saltå kvarn. Jag har dock minskat på vätskan från deras recept för jag tyckte att den blev för vattnig.

1 dl havregryn
1 dl apelsinjuice
0,5 dl vatten
1 msk kokos
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna och låt stå i kylen över natten. Toppa med nötter och frön eftersom den är söt i sig!

Overnight oats med jordnötssmör, lönnsirap och kanel – 2 stora portioner

Det här är ett amerikanskt recept, därav de ojämna mängderna. Det var alltså 1 ”cup” havregryn osv. Det här blev väldigt gott, men förutsätter nog att man gillar jordnötter. Däremot är jag inte förtjust i jordnötssmör egentligen, men tyckte ändå att detta var väldigt gott. Lite efterrättskänsla på den här. Kunde inte låta bli några skedar direkt från skålen i kylskåpet när jag kom hem efter träningen häromdagen.

2,4 dl havregryn
2,4 dl havremjölk
2 msk jordnötssmör (använde en med hela bitar av nötter i)
1 msk chiafrön
1 msk lönnsirap
1 nypa kanel

Blanda alla ingredienser i en skål. Täck med plast och ställ in i kylen över natten. Toppa med lite fräsch frukt eller bär vid servering!

Kommentarer

Kärt barn har många namn – Overnight oats/soaked oats/birchermüsli/rågröt — 1 kommentar

  1. Hej! I första receptet står det ”Häll av vattnet. Mixa nötterna med vattnet..” vilket av dem är det? ska man ha med vattnet eller inte? 🙂