Hur ser mattrenderna ut just nu?

Nedanstående lista är mina helt personliga betraktelser från samhället idag. Jag har inte gjort några direkta mätningar eller efterforskningar förutom det jag hämtat från tidningar, sociala medier, restauranger samt att lyssna på vad folk pratar om.

Vegetariskt. Detta är den mest glädjande trenden, tycker jag! Det är helt uppenbart att vegomaten har fått sig ett uppsving statusmässigt. Det finns bättre alternativ ute på restauranger, det är en självklarhet att man tänker på vegetarianerna på fester och ingen talar längre om det som kaninmat. Jag känner många i min egen ålder vars son eller dotter plötsligt deklarerat hemma att de inte längre tänker äta kött. Då finns det två val som förälder, antingen laga två rätter eller så får hela familjen äta vegetariskt. Det sistnämnda blir onekligen mer praktiskt. Jag upplever också att många föräldrar i den här situationen inspireras av sina barn och inte ser det som ett problem utan som en möjlighet att själva äta mindre kött.

Proteinfixeringen har dämpats. Detta är mitt intryck åtminstone. Visst säljs det fortfarande proteinprodukter på gymmen och till och med bröd säljs under beteckningen ”proteinbröd”, men jag tycker ändå mig se att allt fler tagit reda på fakta och förstått att vårt proteinbehov såsom det framställs i media är överdrivet. Kanske är det alla rapporter om rött kött som fått genomslagskraft? Vårt behov av bekvämlighet gör också att kolhydrats stinna wraps och annan snabbmat är populära. Sen tror jag att kvargen som träningsmat förlorat lite av sin forna glans efter allt negativt snack om mjölk och mejeriprodukter.

Tacos. Tacos trendar fortfarande. Visste ni att 85 procent av svenskarna äter tacos regelbundet? Jag tycker att det är ett under att vi orkar med den här rätten fortfarande, särskilt eftersom den så länge tillagats på exakt samma sätt. Nu börjar svenska folket göra mindre förändringar av konceptet dock. Pulled pork och beef, dvs långkokekött har blivit populärare samt vegotacos. Man kan också tänka sig lite större utsvävningar gällande tillbehören nuförtiden. Med diverse salsor, guckor och grönsakstillbehör lyckas en del sätta lite personlig prägel på sina tacomiddagar. Kvarstår gör dock den traditionella kryddpåsen när man använder färs som fortfarande dominerar.

Kokosnöt. Flera webbsajter som skriver om mat och hälsa anger kokosnöten som en stor trend 2017. En sajt angav att kokosnöten borde bli årets ingrediens. Den kommer i många skepnader, kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokosflingor, kokosflagor och rent kokosnötskött.

Estetisk mat. Mat ska vara snygg och lämpa sig för uppläggning på sociala medier. Vad du äter säger något om vem du är och din identitet. Vegetarisk mat och mat med mycket grönsaker är ju oerhört fotogenique, vilket säkert hjälper för att dämpa köttrenden som gällde för några år sen. Vi gillar att dela med oss av det vi äter. En sak är klar: det är inte ofta någon lägger upp en blodig biff i sociala medier längre. Detta går hand i hand med vegetariskt-trenden.

Alternativa pastavarianter. Pasta har nu kommit i allehanda former: linspasta, svart bönpasta, bovetepasta och rårispasta. För den glutenintoleranta finns nu naturligt glutenfria produkter att välja istället för det glutenfria specialsortimentet.

Wraps. Grab and go. Jag tycker att detta är en tråkig trend, men förstår att den finns. Wraps är praktisk mat och kan ätas på språng tack vare att brödet blir en så bra förpackning för maten. För mig är det för mycket vitt bröd för att vara en bra lunch. Jag tycker att den blivit allt vanligare som konferensmat och dylikt och fördelarna är ju uppenbara. Ingen disk. Maten hålls fräsch för att den är ihoppackad på ett bra sätt.

Fermenterad mat. Kimchi och surkål vinner terräng. Man finner den inte bara på asiatiska restaurang utan i diverse bowls och rawfood-ställen. Än så länge är det få som syrar kål på hemmaplan. Det har stått på min lista länge, men det blir inte av.

Glutenfritt. Detta är måhända inte lika populärt som i USA, men det är uppenbart att många av de som inte lider av glutenintolerans försöker undvika gluten. Jag är en av dem. Om man inte aktar sig är det gluten i nästan varje måltid. Jag tror på variation och söker aktivt ersätta pasta och bröd med quinoa, havre, råris och bönor. Anledningen till att det är gluten i ”allt” är förstås att det är väldigt billigt med det vita vetemjölet. En bekant sa nyligen till mig att ”det här är ju mycket bättre än att äta mackor” om majskakor från Friggs, alltså typ riskakor (som många nu undviker pga arsenik) men gjorda av majs. För mig var det inte självklart, men det säger något om att bröd och gluten fått något av en dålig-stämpel över sig.

Kombinera hemlagat med halvfabrikat. Vi vill att maten ska spara tid, kosta lite, vara bra för hälsa och klimat och inte bidra till matavfall. Whole Foods Markets spanare pratar om en ny trend som de kallar ”köp en del, laga en del”. Hälsosamma måltidslösningar som bara behöver värmas i ugnen är på uppgång, liksom färdiga grönsaksblandningar och färdigsköljda gröna blad i påse. Man kanske kickstartar middagen med varm mat från delidisken, medan man lagar huvudrätten från scratch.

Citronrisotto med polkabetor från vår populära Vegokasse.

Kommentarer inaktiverade.