Lite tips & råd inför studenten

Nu börjar studenten att närma sig och säkert är det många som funderar på hur ni ska få till ett trevligt mingel hemma i trädgården eller i lägenheten med någon enkel mat. Catering är ju praktiskt och man kan såklart hyra porslin och personal och hela rubbet, men det kostar en rejäl slant. Man kan laga allting själv, men det tar tid och kräver också fantasi och inspiration. Sen finns det mellanvarianter där man köper en del färdigt och gör en del själv. Allt beror på ambitionsnivå och budgetram. Man kan ha lika trevligt på en enkel tillställning som på en mer påkostad. Min rekommendation är att planera tillställningen ordentligt för att slippa stressa när studenten ska firas.

Antalet gäster

Gör en lista och se hur många du tror att ni blir och hur många som kan tänkas vara där samtidigt. Kanske är det ok att äta lite informellt på stående fot? Behövs det lånas ihop stolar? Hör med grannarna om de har några klaffstolar att låna ut. Hur vill du göra med porslin? Om du blandar små och stora tallrikar från din egen servis kanske den egna servisen räcker till. Det kan kräva att någon måste ställa sig och diska upp tallrikar under själva festen. Titta igenom hur ni har det med glas och fundera över om några kartonger med billiga glas från Ikea eller Lagerhaus kan vara ett alternativ.

För en mer enhetlig känsla och för att bespara sig disk går det att hyra glas och porslin som kan lämnas tillbaka smutsigt. Dock är det ett visst jobb med att beställa och stämma av lämnings- och hämtningstider.

Engångsartiklar kan vara en bra lösning om ej lika miljövänlig. Detta är ju ett specialtillfälle och inget man gör varje dag. Det är viktigt att kunna ha trevligt på sitt barns studentmottagning också och inte bara stå och fylla diskmaskinen. Jag tycker att det är viktigt med riktiga bestick. Sen kan jag stå ut med en papperstallrik. Det är ju umgänget som är viktigast.

Vilken mat passar på studenten?

För mig är det inte dags på några år, men ibland frågar någon mig om råd så jag har funderat en del på det. Buffé är det som känns mest praktiskt om det ska vara öppet hus och att folk droppar in efter jobbet i lite olika takt. Då måste merparten av maten kunna ätas kall eller rumstempererad. Var försiktig med avokado och annan mat som blir missfärgad av att stå framme länge.

Tänk efter om det finns gäster med särskilda allergier eller som inte äter kött. Se till att det finns alternativ som passar alla.

Att sätta ihop en meny

Hur sätter man ihop en meny med smaker som passar ihop då? Det kan ju vara lite svårt, särskilt eftersom man vill ha rätter som är goda kalla eller rumstempererade. Ost- och broccolipaj och pastasallad går väl alltid ner och är enkelt, men känns inte så modernt och kul. Ett sätt att hitta mer trendiga alternativ är att googla runt lite på vad som står på cateringfirmornas menyer. Där finns mycket ny inspiration att hämta. Matsällskapet har t.ex. en studentbuffé med kött och fisk och en vegetarisk dito samt lite andra menyer. Där hittar man t.ex. Fempeppargravad lax eller zucchini, Broccolisallad med granatäpple, yoghurt och physalis, Sotad lax på spett och Ceviche med koriander, chili och lime. Pontus har också fina menyer att hämta idéer från. Stockholm Food är en annan cateringfirma som har roliga rätter på sina menyer. Plocka russinen ur kakan. Fundera över: är det något av det här som jag kan göra själv?

Om du har en stor släkt/familj som brukar hjälpas åt, kan du fördela ut lite uppgifter. Någon kanske kan göra ett par sallader, en annan kanske kan fixa efterrätten. Nästa gång är det de som behöver hjälp. En mottagning för 40 personer är inget enmansjobb.

Köpa färdigt eller laga själv?

Jag tror att jag skulle satsa på en kombination av färdigt och hemlagat, beroende på hur min ekonomiska situation ser ut när det är dags om tre år. Catering för hela slanten verkar ju väldigt bekvämt, eftersom jag då skulle kunna koppla av och få chansen att umgås med gästerna. Men det kostar såklart därefter också.

De flesta cateringfirmor verkar ha ett kuvertpris för sina bufféer och då ingår ofta enkla grejer som t.ex. bröd och ost och grönsallader som känns väldigt basic. Inget som jag har någon väldigt stor betalningsvilja för nu när man enkelt kan köpa färdiga salladsblandningar i påse i mataffären som dessutom redan är sköljda. Dock gissar jag att man kan ringa cateringfirmorna och be att få beställa några stora fat med bara ett par rätter som kan kombineras med egna grejer hemma. Snygga spett med kyckling eller lax är lite pyssligt att göra själv, så jag skulle nog beställa spett någonstans och kanske någonting i stil med Matsällskapets gravade lax eller ceviche. Något vegetariskt som falafel eller Matsällskapets smörbönbiffar vore fint att servera och krångligt att laga till många.

Man måste ju fundera över om det finns kylförvaring så att det räcker också. Antingen kan du fråga grannen om att tillfälligt få låna några hyllplan i dennes kyl eller anlita cateringfirma som levererar nära inpå själva eventet.

Komponenter på en buffé som du lätt fixar själv

På stormarknaden skulle jag antagligen köpa lite färdigt kallskuret, några storpack mozzarella, några kilo tomater, en påse citroner, några vattenmeloner, några påsar blandade salladsblad, kalamataoliver och en massa färsk basilika som jag skulle lägga upp själv för jag har många vackra stora fat. Jag skulle också köpa några krukor med färska örter till garnityr.

Rökt kalkon på svenskt kött kan beställas skivat och klart från delidisken, bara att stjälpa över på fat. En fransk tomatsallad på skivade tomater, bitar av mozzarella, basilikablad och oliver med olivolja, balsamvinäger samt salt och peppar är snabbt fixad och blir vacker på bordet. En annan färggrann rätt som snabbt går att fixa själv är vattenmelonsallad. Bara att tärna upp melonen i stora kuber, garnera med rödlök, kalamataoliver, fetaost och färsk basilika. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja, salta och peppra – klart! På bara tio minuter får du ihop en stor volym sallad som blir läskande för gästerna om det skulle bli varmt. Det viktiga är att ha skålar som är stora nog! Fundera igenom om du på ett enkelt sätt delvis kan fylla buffébordet själv för att komma ner i pris.

Färskt bröd från bageri kan ju enkelt inhandlas samma dag. Det är ju bara att ställa fram med smör vid sidan av. Några dessertostar och fina kex köper man lätt själv och är ju också bara att ställa fram. Något sött till kaffet får kanske vara så enkelt som kladdkaka med vispgrädde och det går snabbt att baka några satser åt gången i långpanna ett par dagar i förväg och skära i fyrkanter.

Om det kommer många barn och du är orolig för att de inte gillar maten, går det att beställa några pizzor från närmaste pizzeria och skära upp i trekantiga bitar eller rutor och servera på buffén. Det är inte osannolikt att även någon vuxen tar av de bitarna. Pizza kan man äta kall eller också värma lite i mikron vartefter det kommer folk. Det går ju också att köpa några 30 bitars-familjesushi och lägga upp på fat alternativ bara ett stort antal sushirullar att lägga upp som mingelmat. Jag är dock inte säker på att det blir billigare, men de flesta barn verkar gilla sushi nuförtiden.

Vem ska jobba under själva mottagningen?

Antingen måste släkt och familj hjälpas åt eller också behöver man nog avlöna någon eller några för att fixa uppgiften att röja undan tallrikar och glas när gäster äter färdigt. Fördela uppgifterna så att var och en har en sak att hålla koll på. En kan duka fram ny mat när det tar slut, en skär upp bröd vartefter och ställer fram, en ansvarar för att hålla igång diskmaskinen eller lägga hyrporslinet i backar och någon för att ta fram dryck när det tar slut. Fundera över om det finns tillräckligt med händer eller om ni behöver hjälp med detta. Det kan vara tonåringar i huset bredvid som hjälper till och får tjäna sig en slant. Du kommer att ha mycket trevligare om du planerat detta i förväg.

Kommentarer inaktiverade.