Vi har oceaner av tid, så varför lagar vi så lite mat?

Tänk vad våra liv har förändrats på senare år. Vi vill inte behöva planera utan förväntar oss att det finns mat tillgänglig var helst vi befinner oss, på flygplatsen, på stan eller på gymmet. Vi har telefonmöten när vi sitter bakom ratten. När vi ska träffa någon bestämmer vi ingen exakt tid utan att vi vet att vi kan ringa när vi börjar närma oss. Vi vill inte stå i kö. Vi har vant oss vid att kunna ringa banken klockan åtta en lördagskväll och få hjälp. Vi kan boka biljetter till vad som helst dygnet runt.

Mot bakgrund av detta, borde vi inte alla ha oceaner av sparad tid? Vi ägnar timmar varje dag åt vår smartphone och jag är nog inte ensam om att det är en tidstjuv och att en del av användandet inte är helt nödvändigt. Att det tar tid från viktigare saker. Till exempel att pausa. Jag har installerat en app på min telefon (QualityTime) som mäter hur lång tid jag spenderar på olika appar och jag har nu full koll mot mitt mobilbeteende. Jag lägger både alldeles för mycket tid bakom skärmen totalt men också på vissa appar.

Vad går vi miste om?

Vad är det då vi går miste om när vi använder vår smartphone för mycket? Jag kan egentligen bara tala för mig själv och för mig är det framförallt tid för återhämtning, paus och vila som ryker. Att bara sitta och titta ut genom fönstret på bussen känns numera stört omöjligt. Sen struntar jag i att planera allt oftare. Planera in vad jag ska äta, när jag ska träna och vad jag ska göra över helgen, t.ex. bjuda hem vänner. Utan planering tror jag att man äter sämre, tränar mindre, läser färre böcker och kanske även är mindre social. Det är mer värdefullt för mig att träffa vänner på riktigt än att hänga med dem på sociala medier. Ändå blir det inte av i den utsträckning jag skulle vilja. Jag är påläst och vet att detta styrs av dopaminkickar i hjärnan. Att det blivit ett beroende. Kanske dags att ta det på allvar snart? Jag vill läsa de där böckerna som samlats på hög på nattduksbordet.

Bra mat är ganska otillgänglig

Matlagning får dock alltid plats i mitt liv. Det är så viktigt för mig med bra mat. Min uppfattning är att bra mat faktiskt inte finns tillgänglig på momangen när vi behöver den. Vi måste laga den själva. Jag vill ha halva tallriken grönsaker och då inte bara gröna blad från en påse utan en variation av tillagade och råa grönsaker. Dessutom vill jag ha ren mat utan en massa industriella ingredienser och E-nummer.

Skapa tid för matlagning

Enligt en undersökning från 2016 lägger vi ner i genomsnitt 36 minuter på en vardagsmiddag. Ganska många i undersökningen la dock under 30 minuter och 5 procent lagar aldrig mat under veckorna. Innan du intalar dig att du inte har tid att laga mat, är det ett tips att studera din mobilanvändning med en app som QualityTime och se om det finns utrymme att frigöra lite mer tid för matlagning. Hjärnan får nog vila bättre när du hackar grönsaker än när du matar den med en massa budskap från din telefon i form av nyheter, kommentarer, diskussioner, bilder, filmklipp, krav… Någon gång måste det få bli lite tyst också, tänker jag. När du satsar lite på matlagning kommer både din kropp att må bättre men också ditt sinne.

Kommentarer inaktiverade.