En glimt från min matvardag

Min vardag med matbestyr fungerar inte så perfekt som man kanske skulle kunna tro. I min familj har vi fyra olika viljor och smakpreferenser där barnen i och för sig oftare är eniga med varandra och jag tillhör en helt annan smakfalang.

Olika smaklökar och matpreferenser i familjen

Min personliga matpreferens går åt vegetariskt och gärna nästan veganskt med endast små inslag av mejeriprodukter och ägg. Detta funkar dock inte alls hos barnen som är skeptiska till vegetariskt alla tre och två av dem gillar inte fisk. De två sönerna är allergiska mot nästan alla nötter, vilket gör veganskt och rawfood ännu svårare i just vår familj. Röd lite kryddig linssoppa funkar hos barnen, men sen är det stopp för vego. Men jag ger mig inte! Jag gör nya försök hela tiden och introducerar små vegetariska komponenter vid sidan av mer bekanta rätter. I wrapsrätt lurade jag dem en gång med Oumph! (sojabaserad produkt) så att de verkligen trodde att det var lövbiff. I köttfärssåsen har jag kört hälften sojafärs utan att de har märkt det, så jag provar mig fram.

Varje familjemedlem tar mat själv

På vårt matbord står det alltid många olika saker att äta. Det finns t.ex. alltid minst en rå och en tillagad grönsak eller grönsaksrätt. Finns det mat över från gårdagen ställer jag ofta fram den. Alla tar av det som de vill. Detta är en nödvändighet i vår familj eftersom det nog aldrig har hänt att alla äter av allting. Jag är noga med att inte slänga mat och det har barnen verkligen lärt sig. Genom att var och en själv tar mat, hamnar åtminstone mer i magen och mindre i papperskorgen. Jag tar mer grönsaker och två av barnen tar mer kött. Alla kan äta lite som de vill även om jag skulle önska att barnen åt mer grönsaker.

Vet aldrig hur många som ska äta

Just nu är det störande att aldrig veta hur många som ska äta middag hemma. Den äldsta sonen vill ofta komma hem senare och att jag sparar en tallrik åt honom. Dottern äter ofta hos kompisar. Ibland kommer barnen hem med kompisar i sista sekund. Detta har jag ingen bra lösning på utan löser det från gång till gång. En sak jag undviker till vardags är dock att göra större sallader på gröna blad och isbergssallad med dressing eftersom de inte kan sparas.

Hur jag använder matkassen

Jag kör matkassar till och från, vilket såklart är otroligt skönt eftersom jag slipper tänka och slipper släpa hem maten. Dock slutar det ofta med att fisken hamnar i frysen eftersom vi bara är två som äter det. Om jag orkar skär jag fisken i tärningar och fryser in i mindre förpackningar som jag senare kan ta fram till fiskgryta eller -soppa, för just den fiskrätten går ibland hem hos sönerna om jag blandar upp med lite musslor och räkor och fixar något lyxigt vitlöksbröd till.

Sen lagar jag 1-3 rätter från veckobladet i matkassen. Lika ofta freestylar jag med ingredienserna och gör något eget. Kanske kombinerar jag med något från gårdagen som behöver gå åt. Jag gör kanske kalkonfilén i sås men gör mina egna tillbehör. Nästan alltid lägger jag till grönsaker eftersom jag gillar det.

Laga mycket åt gången

Ett sätt för mig att få vardagen att fungera som ensamförälder är att laga lite större satser av mat när jag ändå håller på. Sen äter vi av maten under flera dagar, fast i lite nya kombinationer. Det kan t.ex. vara en stor plåt ugnsrostade grönsaker. Första dagen blir de ett tillbehör till kyckling, andra dagen tärnar jag upp dem till en pastasås och tredje dagen mixar jag det som är kvar och adderar till en soppa eller blandar ner i en färssmet som kanske kom från Middagsfrid. Vitkålssallad gör jag alltid en hel skål av. Skalade morötter i stavar brukar jag göra i ordning i en skål som räcker i några dagar. Perfekt för barnen att bara gå och ta. Gör man grönsaker tillgängliga, så äter barnen mer grönsaker. Lämna dem gärna framme på diskbänken, så ska du se att de snabbt äts upp och det är ju det man vill! Linssallad, kikärtssallad, hummus och kokta rödbetor är andra grejer jag lagar mycket av när jag ändå håller på.

Jag tänker i moduler

En kalkonfilé på 600 g äter vi inte upp till en middag, inte ens om alla fyra är hemma. Dagen därpå kanske jag skivar upp resterande till en matig sallad med ägghalvor, grön sparris och en god dressing. Är det en väldigt liten bit tärnar jag den smått och lägger ner i en buljongsoppa med nudlar. Jag brukar köpa färsk buljong som man bara värmer, det är en bra genväg när jag behöver fixa middag på tio minuter. Man kan säga att jag tänker på det som olika moduler i mitt kylskåp som lätt kan bli en hel middag om jag bara köper till några smågrejer eller lagar något som kompletterar.

Handlar online för att fylla frys och skafferi

När det gäller viltkött, räkor, bär och tärnad mango fyller jag frysen genom att beställa från Mat.se (surprise!). Dottern gillar att göra smoothies och frysta bär är smidigt att ha hemma. På Mat.se köper jag också mineralvatten och Loka crush till fredagsmyset för att det är tung för mig att bära hem.

 

Kommentarer inaktiverade.