Middagsfrids matkassar inspirerade en liten mästerkock i Viken

En liten mästerkock vid namn Julia Palm som varit med i en tävling på TV började sin matlagningskarriär när familjen började prenumerera på Middagsfrids matkassar.
Malin Palm och hennes familj har varit kund till Middagsfrid i många år, sedan barnen var riktigt små. Jag ringde upp Malin för att höra lite mer.

Det började med att familjen lagade mat tillsammans. Nu är Julia 11 år och helt självgående. Hon klarar sig ensam i köket. Hon tog själv initiativet att vilja börja laga mat. Det kräver ett visst tålamod för föräldern, berättar Malin. Man måste låta dem laga själva och även få misslyckas. Men man har igen det sen! Nu kan båda barnen laga t.ex. blomkål i ugn med olivolja och salt. Vissa Middagsfrids-grejer har gått direkt in i familjens egna repertoar.

Trots att mamma Malin kommer från en matfamilj där föräldrarna startat en rad restauranger upplever hon att matkassarna hjälpt henne få till en större variation i vardagsmaten. Det blir nya smaker, nya roliga grönsaker och mer vegetariska rätter. Det blir bättre när någon annan tänkt åt mig. Romanesco hade jag aldrig provat till exempel, säger hon.

Det blir mer hälsosamt och jag slipper tänka på att göra bra val när det gäller t.ex. närproducerat, ekologiskt och att undvika tillsatser, säger Malin Palm. ”Fastän jag kan laga mat, så blir det mycket bättre variation med matkassen.”

Jag frågar Malin om hon använder kokböcker. Då svarar hon: ”Jag har 30 kokböcker men jag använder dem sällan. Tittar knappt i dem.” Detta är så paradoxalt, tycker jag. Det kommer ut en ny kokbok i Sverige varje dag, men det verkar inte som att de får oss att laga mat.

Malin berättar vidare: ”Våra barn har blivit mer öppna när det gäller att smaka nytt. Vi behöver aldrig tala om för folk att våra barn inte äter X eller Y när vi är bortbjudna. ”

Sen fick jag tillfälle att ställa lite frågor till Julia:

När började du laga mat?
Det kommer jag inte ihåg. Det har jag gjort i många år.

Vad tycker du om Middagsfrids recept?
Det är alltid bra recept. Många kan följa recepten.

Klarar du att helt själv laga mat efter våra recept?
Absolut!

Är det något som du tycker att vi kan göra bättre?
Nej. De funkar bra.

Vad tycker du om Middagsfrids mat?
Det är vanlig god mat!

Vad är din favoriträtt?
En fiskrätt med rödspätta och svamp.

Fick du nya kompisar när du var med i TV-programmet?
Ja. Blev bra kompis med Isak och Melker.

Hur länge fick ni jobba under inspelningarna?
Oj, de hämtade vid 8- eller 9-tiden på morgonen och vi var klara vid 18-tiden.

Vill du jobba med mat när du blir stor?
Jag kanske vill jobba med matdesign, en sån som jobbar med att designa och fotografera mat.

Jag tycker att det är väldigt roligt att vi lyckats inspirera en 11-åring till att laga mycket mat och är imponerad över att hon kan hantera recepten helt själv. Vi önskar Julia lycka till med sin framtida matkarriär!

Kommentarer inaktiverade.