Mina bästa zucchinitips

Förra veckans blogginlägg som handlade om att ha ett överflöd av vissa av säsongens grönsaker gav lite roliga kommentarer och feedback i sociala medier. Zucchinitips är nu efterfrågat och jag förstår varför. Den växer så det knakar nu och den är billig att köpa, så passa på! Igår kostade zucchini 7,90 kr styck på Willys i Nacka Forum.

Zucchinin har ingen stark eller utpräglad smak men en tilltalande konsistens och passar därför till mycket. Den passar t,ex lika bra till det italienska köket som de asiatiska köken. Den kan ätas rå, snabbwokad, stekt eller ugnsrostad. Den kan rivas ner i maten som utfyllnad och användas som fyllning till paj. Detta är en mångfacetterad grönsak. Dock behöver den tillagning och beredning. Rå och uppskuren som en gurka är den inte ett dugg rolig. Så varsågod, här kommer mina bästa tips med zucchini.

Zucchinipizzor som tillbehör eller förrätt

Jag gillar pizzaidén som kan varieras i oändlighet, men en konventionell pizza innehåller för mycket bröd. Det blir som att äta en smörgås till middag. Inte min melodi. Bättre och nyttigare med zucchinibotten. Det sänker GI-värdet och funkar för LCHF:are också.

Halvera en zucchini på bredden och skiva sedan på längden. Lägg dem så tätt du kan på en ugnsplåt. Bre på grön eller röd pesto eller någon annan gucka som t.ex. tomatpuré, bruschettasås eller tacosalsa. Strö över riven ost i någon form. Funkar med allt! Halloumi, lagrad ost, mozzarella eller vad du nu har hemma. Gratinera i en 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Du kan variera dig med aubergine också (bilden nedan visar att jag gjort liknande på skivad rotselleri med kantarelltopping, rotsellerin behöver dock ugnstekas i förväg, dvs innan topping läggs på).

Några ”zucchinipizzor” syns i nedre högra hörnet på bilden. 

Varm zucchini- och aubergineröra med vitlök och örter (perfekt substitut till sås)

Detta är mitt absoluta favorittips för zucchini! Tärna en zucchini och en aubergine ganska smått. Stek länge (en kvart kanske) tillsammans med hackad gul lök, skivad vitlök och örter (färsk salvia i hela blad blir toppengott). Den som gillar lite sting kan tillsätta lite röd chili, lite chili flakes eller lite sambal oelek. Mot slutet kan du slänga i några halverade körsbärstomater för färgens skull. Annars blir inte den här guckan världens fagraste. Salta och peppra. Häll upp i en skål och servera som tillbehör.

Gyllenstekta zucchiniskivor i panna

Nästan lika gott som ovanstående tips är att steka den i runda skivor i olivolja rätt upp och ner i en stekpanna tills de är gyllenbruna och smakar ljuvligt nötigt. De blir väldigt snygga! Salta en aning under stekningen. Lägg skivorna i ett vackert mönster på ett fat. Dessa kan hållas varma i en 80-gradig ugn, men är också goda rumstempererade såhär års. Ställ ev fram lite parmesan till.

Göm riven zucchini i maten

För att få i barnen grönsaker är zucchini en perfekt grönsak att riva och blanda ner i maten. Riven zucchini kan tillsättas i köttfärssås, omelett- och pannkakssmet eller varför inte i bröd? Om dina barn har fobi på grönt kan du skala zucchinin först. Då märks den inte alls.

Riven zucchini passar också utmärkt i olika sorters grönsaksbiffar, men blir då inte så osynlig.

Zucchini till fördrinken

Testa det här ljuvliga receptet från 2011 som jag gjorde i TV, Zucchinirullar. De är lite pilliga att göra, men ack så goda! Receptet råkar vara veganskt och rawfood, dvs inget är upphettat. Smakmässigt påminner det lite om sushi men har inget av det vita onyttiga riset. Det här receptet passar också som förrätt.

Fisk på zucchinibädd

Ett av mina favoritfiskrecept är vita fiskfiléer på grönsaksbädd med olivolja, citron och skivad vitlök. Skiva zucchini ganska tunt och stek tillsammans med andra grönsaker, t ex tomat och fänkål (också skivade) i rikligt med olivolja (ca 1 dl) några minuter. Salta lite. Lägg på fiskbitar (om det är tunn fisk som spätta kan du göra rullar). Salta dessa. Strö över lite citronzest och droppa citronsaft över. Lägg på lock, sänk värmen och låt fisken bli klar, det tar bara några minuter.

Zucchinirullader

Det här receptet på zucchinirullader med ajvar relish och manchego har vi haft i Vegokassen och jag har ärligt talat inte smakat rätten, men jag vet hur uppskattad den var här på kontoret. Detta är en hel middag med bulgur och sallad till.

Lycka till med att konsumera lass med zucchini! Spara gärna inlägget för året runt-bruk för zucchinin är ganska lättodlad och därför en prisvärd grönsak under stora delar av året. Nu menar jag såklart att köpa den importerad i butik för den går inte att odla i Sverige året om.

Kommentarer inaktiverade.