Så tar du tillvara säsongens skördar i trädgården

Googla, experimentera och ge bort

Har du en trädgård som svämmar över av en ört, en viss grönsak, bär eller frukt? Känner du dig stressad över att ta tillvara på hela skörden? Jag känner igen känslan. Se det som en möjlighet! Jag har tre generella tips, googla efter inspiration och tips, experimentera hejvilt för att lära dig mer om en råvara samt ge bort till vänner.

Det finns ett överflöd av tips på nätet, både på vad man kan göra för att frysa in, torka och ta tillvara på mat. För en matnörd som jag tar jag tillfället i akt att experimentera med råvaran som råkar finnas i överflöd . Jag dyker ner i det fullständigt och använder t.ex. salvia fem dagar i rad i olika sammanhang, vissa kanske mindre lyckade. Det viktiga är att jag lär mig något. Nu har jag använt mangold två dagar i rad och ska ge mig på det ikväll igen, jättekul tycker jag. Det mesta passar i en matig sallad, det är ett bra sätt att använda bär. Dessutom blir det vackert.

Sen kanske det kommer en gräns där man tappar lusten, inte orkar eller där det inte finns utrymme i frys och skafferi. Jordärtskockor har en tendens att ta över hela grönsaksland och sprida sig som ogräs och hur gott det än må vara är det en smak som man verkligen kan få nog av. Lägg i mindre påsar och dela ut till grannar. Det är väldigt trevligt att få, tycker jag. Du kan också säga till i grannskapet att de gärna får komma och plocka bär eller örter hos dig. När jag själv får ett överflöd av äpplen blir jag väldigt glad om någon annan kommer och plockar.

Mangold

Häromdagen fick jag en hel bärkasse med stor mangold av en granne. Hon sa att hon inte orkade förvälla mer nu. Jag blev jätteglad för sådan fin stor mangold är svår att hitta i vanliga matbutiker. Det som finns är oftast bara den späda babyvarianten och den går inte att jämföra.

Så vad gör man med en så stor mängd mangold? För det första är det inte lika mycket mat som det ser ut. Så fort man förväller mangolden lite, krymper bladen ihop. Det är väldigt gott att steka i olja och bladen faller ihop ordentligt med den tillagningsmetoden också.

Mangold är ett perfekt tillbehör till nästan vad som helst, t.ex kött, fisk eller fågel. Den har en liten bitterhet precis som spenat, så jag rekommenderar något sött och något salt till den. Stekt mangold, rostade nötter, lite salt och kanske vattenmelon vid sidan av. Fräst lök ger också en fin sötma. En pastasås med mangold är ju gott också. Fräs lite lök tills den blir mjuk. Tillsätt skuren mangold (även stjälkarna) och halverade körsbärstomater. Slå på lite havregrädde, parmesanost och några strimlade soltorkade tomater samt timjan. Stjälkarna är lite sötare än bladen, så det känns lite som två olika grönsaker. Om man har tur kan man få tag i gul och ceriserosa mangold på Bondens marknad. Snyggaste maten ever! Man äter definitivt med ögonen, åtminstone gör jag det. Brun mat gör ingen glad.

Krusbär

En annan granne har oceaner av krusbär i sin trädgård. Vad gör man med dem förutom att gå och plocka och stoppa dem rakt in i munnen? Jag har aldrig haft förmånen att ha några större mängder, men om man googlar runt finns det mycket idéer som gör att det vattnas i min mun. Kompotter, pajer, kurd till tårta och paj samt marmelad och sylt såklart. Sen skulle jag servera solmogna krusbär i en matig sallad med t.ex. gröna blad, fetaost, betor, gryn, färsklök och ägghalvor. Experimentera!

Vinbär

Vinbär i olika färger kan frysas in på klase och tas fram som garnityr till upplagd mat och till efterrätter. Sen finns det en väldigt god kolapaj som är så söt att den absolut kräver syrliga bär som röda vinbär eller möjligen lingon. Här är receptet. Den bjuder på en ljuvlig smakkombination där det söta möter det sura. Jättegott!

Salvia

Salvia växer väldigt bra när den kommer igång och det är kanske inte den lättaste kryddan att använda. En kompis till mig har enorma mängder som hon nu delar ut till vänner. Salvia tillhör en av mina favoritsmaker, men jag vet många som har svårt för den. Min egen man uppskattade t.ex. inte den alls. Den passar bra till det italienska köket till exempelvis tomat, citron, kikärtor, färsk korv, kyckling och fläskkött. Igår använde jag den till salsicciakorv och mangold (se ovan), det var en ypperlig smakkombination.

Lisa Förare Winbladh har skrivit om salvians smakkamrater här för den som vill ha mer inspiration. Den klarar värme väldigt bra. Det går att steka bladen hårt utan att de tappar smak. Strö dem över en god pasta eller en böngryta med lite sidfläsk. Man kan hänga upp buketter av salvia på tork och samla dem i burkar när de torkat ordentligt. Det går också att frysa in bladen.

Vill du ha min hjälp med att ta tillvara någon viss råvara? Skriv till mig på kicki@middagsfrid.se så skriver jag om det här på bloggen.

Kommentarer inaktiverade.