Fredagstipset: 5 äppelidéer

Den här äppelsäsongen har inte varit den bästa, men det finns en del äpplen på sina håll och det behövs inga mängder för dagens tips.

  1. Använd äpplen med skalet på i klyftor till en god och vacker med rödkål och paprika. Häll över en god vinägrett, gärna med dijonsenap. Servera till fläskfilé som på bilden nedan, eller för ett mer klimatsmart alternativ, kalkonfilé.
  2. Koka kompott och ät som efterrätt och till gröt och filmjölk. Kompott är inte tantigt! Hänvisa gärna till mig om någon tycker det:-)

3. Något som är ljuvligt gott som efterrätt är kryddiga äppelklyftor. Väldigt roligt också att få användning för fina aromatiska kryddor som bara står i skåpet, t.ex. kardemumma, muskot och kryddnejlika. Ett par skedar råsocker och vips så har du en finfin höstefterrätt att servera till vispgrädde eller vaniljglass!

4. Tärnade äpplen är väldigt gott i en sallad med kikärter (spola av först), finhackad rödlök och massor av persilja. Dressa med citron eller vinäger, olivolja, örtsalt och svartpeppar.

5. En annan efterrättsfavorit är vad jag brukar kalla Äppelpaj utan deg. Skala och skär äpplen i klyftor och fyll en smord ugnsform med äpplena, kanel samt råsocker (ersätt gärna med vanligt socker, lönnsirap eller kokossocker, ta det du har). Strö över kokosflingor eller cashewnötter ovanpå och ställ i ugnen 25 minuter på 225 grader. Servera med tjock yoghurt, vispgrädde eller glass!

 

Kommentarer inaktiverade.