Fredagstipset: Krossad ugnsrostad potatis

Det är inte så vanligt att jag kommer med ett tips där fokus ligger på ett kolhydrattillbehör och särskilt inte potatis som jag inte ens är förtjust i, men läs vidare för detta är riktigt gott och ni kommer att gilla det! Jag tror inte att det går att misslyckas och det passar perfekt till en fredagsmiddag.

Sommarens snackis

Det var en snackis i somras att göra gyllenbrun krossad potatis i ugn och nu förstår jag varför. Det var fantastiskt gott! Det kräver lite planering eftersom man först kokar potatisen, sen krossar den med gaffel för att slutligen ugnsrosta den med olja eller smör samt timjan och vitlök. Jag kan ju tänka mig en massa varianter på detta också där man varierar kryddorna och även tillsätter ost.

Funkar bra att förbereda

Detta är mycket enkelt att göra och känns som ett festligt potatisalternativ till helgen. Koka gärna potatisen kvällen före eller medan du äter frukost på morgonen så är ett moment avklarat när du ska börja laga mat. Den här årstiden kan man ställa ut en kastrull potatis på farstubron eller balkongen tills den svalnar.

Jag spanade först runt efter bra recept och hittade bl a Jessica Frejs på Köket samt ett från Lantliv på Krispiga krossade potatisar (se bild nedan) som jag sneglade lite på innan jag satte igång.

Lantliv mat&vin bjuder på krossade potatisar

Den här bilden är från Lantlivs hemsida, mina potatisar såg inte så eftersom jag krossade mina potatisar mer. Dessutom har ett proffs tagit bilden till skillnad från min bild längre ner. 

Så gjorde jag:

Jag hade 1 kg färskpotatis kvar i grönsakslådan och använde den. Jag kokade den som vanligt. Jag hällde av vattnet och lät potatisen ånga av på en plåt. Sen tog jag en gaffel och tryckte till varje potatis två gånger, en gång för att bryta sönder den och en gång för att krossa den lite mer. Här gör kockarna lite olika. Man kan krossa mer eller mindre efter smak. Eftersom jag inte gillar mosig potatiskonsistens så mycket, så krossade jag ner min potatis ganska platt för att få mer rostad yta. Jag droppade över lite smält smör och kompletterade med olivolja när smöret inte räckte. Sen pressade jag två vitlöksklyftor och skakade vitlökspressen över så att det stänkte ner lite jämnt på plåten. Slutligen kryddade jag med salt och smulad timjan. Sen körde jag potatisen i ugn i knappt 30 minuter i 220 grader.Bilden visar min krossade potatis innan jag satte in plåten i ugnen. 

Förslag på vad du serverar till

  • Jag gjorde kycklingfärsbiffar med majs, spiskummin, ägg, en riven kokt potatis (tog en från plåten efter kokningen), paprikapulver, vitpeppar och salt. Det blev jättegott ihop. Till detta hade jag några ugnsrostade grönsaker. Möjligen skulle man också ha haft någon krämig gucka till eller en tomatbaserad salsa.
  • En välkryddad finare köttbit som du steker i panna passar ypperligt till den här potatisen. Kombinera med din favoritsås och grönsaker.
  • Stekt kycklingfilé eller kycklinglårfile.
  • Stekt halloumi, tofuskivor eller vegetariska biffar.
  • Den här potatisen skulle också passa perfekt till en brunch.

Glöm inte grönsakerna…

När ugnen är ockuperad av potatisen är det bäst att satsa på grönsaker som du tillagar på spisen eller äter råa. Du kan också lämna lite utrymme på plåten för några ugnsrostade grönsaker, t.ex. tomater i halvor, zucchini i stavar och rödlök i klyftor. Annars föreslår jag kokta rödbetor samt haricots verts eller sockerärtor. En god sallad är aldrig fel en fredagskväll, t.ex. på en blandning av gröna blad, avokado, silverlök och röd paprika. Om du vill lyxa till det, tillsätt en ask halverade physalis. En vacker tomatsallad med basilika och mozzarella med din bästa olivolja är alltid en hit och lyser upp matbordet med sina fina färger. Slutligen vill jag slå ett slag för belugalinser i form av en god linssallad med hackade morötter, paprika, rödlök och en god vinägrett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.