Fredagstipset: Bjud på en smakupplevelse med endiver

Glöm allt du tidigare tyckt om endivesallad. Kanske har du ätit den rå bara? Tillagad på det här sättet kommer endiven till sin fulla rätt. Genom att addera lite sälta och sötma blir endivens bitterhet plötsligt mjuk och ljuvlig. Inspirationen kommer från en av mina matförebilder Yotam Ottolenghi.Detta är en av mina absoluta favoriträtter. Servera som förrätt eller som tillbehör eller bufférätt. Rätten går att förbereda. När gästerna kommer sätter du in plåten i ugnen medan ni förslagsvis tar en drink.

En gång lagade jag detta i TV när jag gästade ett program som hette Adam Live med Adam Alsing. Jag har också bjudit Den hemlige kocken Mats-Eric Nilsson och hans fru Anna-Karin på detta hemma hos mig och de tyckte att det var fantastiskt gott.

Karamelliserade endiver med serranoskinka

Brödsmulor av surdegsbröd är svårt att köpa färdigt, så där får man se till att ha dagsgammalt bröd att riva/smula sönder. Om det inte är dagsgammalt går det bra att smula sönder det med händerna. Det gör inget om smulorna blir stora som små brödbitar, det blir gott det också.

Chark är ju inget man ska äta varje dag, men det är mycket som talar för att det just är natriumnitrit (E250) i charken som är cancerframkallande och här kan man välja en serrano (Jamón Serrano) eller prosciutto (Prosciutto Crudo) utan tillsatser. Leta efter lufttorkad skinka från Glenn Strömbergs ekologiska, Salumificio (Prosciutto di Parma) eller Garant. Undvik Can Calet, Ridderheims, Ingemar Johansson och Glenn Strömbergs icke-ekologiska som alla innehåller E250 m fl E-nummer. Den här rätten blir god även utan den lufttorkade skinkan, så ta bara bort den om det är någon som inte äter kött.

6 portioner

Du behöver:

3 endiver
20 g smör
2 tsk socker
25 g torra brödsmulor av surdeg
35 g riven parmesan
1 msk färska timjanblad (går bra med torkad också)
60 ml vispgrädde
6 skivor serrano eller prosciutto (lufttorkad skinka)
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Dela 3 endiver på längden.
  3. Hetta upp en stekpanna på hög värme, tillsätt 10 g smör och 1 tsk socker och blanda runt. Så fort smöret börjar smälta, lägg i 3 endivehalvor med snittytan nedåt och stek dem i 2-3 min tills de är gyllenbruna. Det gör inget om smöret blir brunt. Upprepa proceduren med de resterande tre endivehalvorna.
  4. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela endiverna på plåten med den stekta ytan uppåt.
  5. Blanda 25 g brödsmulor, 35 g riven parmesan, 1 msk färska timjanblad, 60 ml vispgrädde, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en bunke och fördela blandningen över endiverna. Toppa med en skiva serrano/prosciutto. Gratinera endiverna i ugnen i 15-20 min (de ska kännas mjuka när man petar på dem med en kniv).
  6. Servera de karamelliserade endiverna varma direkt från ugnen!

Kommentarer inaktiverade.