Fredagstipset: Satsa på en hemgjord efterrätt ikväll

Det är inget fel på att avsluta fredagsmiddagen med ett paket köpeglass om man uppskattar det. Jag tycker att köpeglass, frystårtor och snabbmarsánsåser  är ganska tråkiga. Det finns många enkla efterrätter som man fixar i ett nafs. Man slipper tillsatserna och får dessutom smaka på något nytt!

Dessa fyra snabbfavoriter är enkla och görs på ingredienser som du i alla fall delvis kanske har hemma redan. Det är annars helt vanliga grejer som du kan få tag i hur lätt som helst.

Blåsta fikon

Blötlägg torkade fikon i kallt vatten 2-3 timmar. Lägg dem i en skål när du börjar med middagen runt halvsex. Halvåtta har de badat klart och du kan göra klart efterrätten. Klipp då ett kryss i varje fikon längst upp, tryck i en cashewnöt eller två, ställ dem i en ugnsform och ställ formen i ugnen på 225° i 25 min. Beräkna ca 3 per person. Servera med vispgrädde! Smakar lite som kola. Jag älskar de här fikonen! Bäst är Saltå kvarns fikon.

Apelsinsallad med dadlar, mynta och kardemumma

Apelsinsallad kanske inte låter så spännande, men wait until you try! Beräkna ungefär 1 apelsin per person. Skär skalet av apelsinerna med kniv (ta gärna tillvara saften och häll den över salladen sen) och skär dem i skivor. Arrangera dem snyggt på ett fat. Skiva dadlar och fördela över. Mortla kardemummafrön och strö över. Garnera med färsk mynta. Servera med turkisk yoghurt smaksatt med lite vaniljsocker!

Om man vill ha det ännu lite lyxigare kan man servera hemgjorda kaksmulor till genom att grovriva mandelmassa och rosta den knaprig i torr stekpanna. Det tar ett tag innan den knaprar till sig, den måste liksom torka/stelna ett tag efter rostningen. Bra att fixa mandelmassan före middagen. När ni har ätit varmrätt kan ni fixa resten.

Kryddig fruktkompott

Ett härligt recept med ljuvliga kryddor som passar den här årstiden. Kompott må låta tantigt kanske, men detta är fantastiskt gott och lyxigt. Om det blir över kan du ha en sked i frukostfilen dagen därpå.

Du behöver (6-8 portioner):

1½ tsk kardemummakärnor (har du kapslar får du banka ut kärnorna först)
8 dl färdig äppeljuice
1 kanelstång
10 kryddpepparkorn
7 kryddnejlikor
500 g katrinplommon
2 dl russin
100 g torkade aprikoser
3 msk majsstärkelse
vispgrädde till servering

Gör så här:

1. Stöt kardemummakärnorna.
2. Koka upp äppeljuicen tillsammans med kardemumma, kanelstång, kryddpeppar,  kryddnejlikor, katrinplommon, russin och torkade aprikoser. Låt allt koka på låg värme i 20 minuter.
3. Blanda 3 msk maizena med en gaffel i 6 msk vatten i ett glas. Rör ner blandningen i kastrullen.
4. Servera med vispad grädde.

Chokladmousse

För ca 6 portioner: Mät upp 5 msk socker, 4 msk kakao och 4 msk starkt kaffe i en kastrull. Låt koka ett par min. Rör i 2 äggulor (spara vitorna till omelett) och låt svalna. Vispa 2 dl grädde och blanda med chokladkrämen. Låt gärna stelna lite i kylskåp, men det går också bra att servera direkt.

Kommentarer

Fredagstipset: Satsa på en hemgjord efterrätt ikväll — 1 kommentar