Höstlov: tips på några hemmaprojekt

Jag tänker att några av er är hemma den här veckan pga höstlov. Det är härligt att bara vara hemma och mysa med familjen, men det är också skönt att göra lite ”nytta” hemma. Då försöker jag tänka på att inte starta något alltför stort projekt, utan hitta några mindre som ändå underlättar livet. Här kommer några sådana förslag:

Rensa i kryddlådan

Jag rensade ut kryddburksdubbletter från min kryddlåda häromdagen. Antingen la jag ihop innehållet från två burkar i en burk. Om det var två nästan fulla burkar ställde jag undan en i källaren. Jag hällde också kryddor från påse i fina burkar och märkte dem. Det blir så mycket lättare och roligare att använda dem då. Sen dammsög jag ur och torkade ur lådan också. Så fint det blev! Jag blev riktigt sugen på att laga mat med mycket kryddor.

Påbörja en frystömning

När frysen börjar kännas full och jag vet med mig att en del grejer legat där ganska länge fokuserar jag på att tömma ur frysen. När jag planerar maten för veckan utgår jag ifrån vad som finns där som behöver gå åt. Ibland behöver man gå till botten med det. Jag lägger ihop smårester och lagar något av dem. Igår kombinerade jag tre sorters kött från frysen och gjorde en hittepå-gryta. Det fanns en liten bit lammstek och en burk med fläskfilé i gräddsås. För att få maten att räcka kompletterade jag med 240 g renskav.

Rensa ut glasburkar från kylen

I min kyl börjar glasburkar att hopa sig emellanåt och ofta är det bara lite kvar i varje burk. Ni vet, några oliver, lite soltorkade tomater, en burk senap eller sambal oelek som nästan är tom osv. Det är störande för det är svårt att hitta vad jag letar efter när det blir för många burkar. Ibland satsar jag på att rensa ut åtminstone 4-5 burkar. Jag öppnar och sniffar och bedömer om det fortfarande är fräscht och försöker fundera ut hur jag kan göra av med innehållet. Ibland är det dags att slänga något.

Storkok, brödbak m m.

Om du är hemma kan det vara läge att laga någon mat eller baka något som kräver ganska lite aktiv tid och som sen sköter sig själv. Ett brödbak består av en hel del jästid och baktid i ugnen där du hinner ta tag i andra saker. Om jag ändå är hemma försöker jag blötlägga och koka större satser av kikärter och bönor. Det kan vara kul att köpa något kött, t.ex. högrev som får stå och puttra länge på spisen. Dillkött gör jag t.ex. en gång om året för det tar så lång tid, men det är väldigt uppskattat. En indisk köttgryta med mycket kryddor eller en klassisk Boeuf Bourgignon är trevligt och gott också. Den här spanska köttgrytan från DN har jag gjort många gånger, den är jättegod och tar inte så lång tid att laga men känns lite pysslig för en vanlig vardag.

Ni kommer säkert på fler grejer som kanske är viktigare för er. Stryka alla kläder. Stuva undan sommarkläder. Gå igenom pappershögen som börjat hopa sig i köket. Städa hallen. Och så vidare.

En liten påminnelse får avsluta dagens inlägg, glöm inte att köpa hem godis till kvällens Bus eller Godis-besök! Jag har lite blandade känslor inför den traditionen för jag har egentligen ingen lust att ge barnen i området en massa socker, men jag gör det för grannsämjans skull.

Kommentarer inaktiverade.