Luft i kökslådorna

Innan vi kastar oss över det här ämnet vill jag bara tala om att jag inte är sponsrad av någon leverantör av köksredskap. Alla åsikter och idéer är mina egna.

Jo, det här med köksredskap. Det finns hundratals olika prylar som man kan ha i köket och det kommer nya varje år. Nya användningsområden, nya material (silikonpenseln ersatte t.ex. den gamla med borst) och ny formgivning gör att vi köper nya grejer till köket. Vissa köksredskap blir kära följeslagare och vi använder dem ofta och fattar inte hur vi någonsin klarade oss utan dem. Andra använder vi någon enstaka gång och sen tar de bara plats i lådan.

Jag läser just nu boken The Group av Mary McCarthy som handlar om 1930-talet i New York och hon skriver ganska mycket om mat och inredning. På den tiden var s k muffineers för florsocker att strö på muffins vanliga på matsalsborden, liksom Lazy Susan-snurrbrickor och små ställ för det rostade brödet. Vissa prylar blir en fluga och försvinner snabbt från marknaden, här finns en rolig lista över saker som de flesta nog skulle säga är ganska onödiga och skulle man ge sig ut och leta skulle det kanske vara svårt att få tag i de sakerna.

Kommentar: Bilden är arrangerad. I mina lådor ser det annorlunda ut numera.  

Min dotter Lisa gjorde mig varse om hur skönt det var med lite luft i kökslådorna när vi hyrde stuga i fjällen sist. Hon tyckte att det var så lätt att hitta det man letade efter. Och hon har ju rätt! Jag tror att det är fler än vi som har för mycket grejer i kökslådorna.

Redskap jag använder ofta förtjänar en bra plats i köket

De senaste tio åren har jag köpt salladsslunga, silikonpensel, en svindyr slickepott från Le Creuset, en ånginsats för grönsaker, ett rivjärn från Microplane för t.ex. citrusskal, en Alligator, en tung glass-skopa med små fötter som inte kletar ner diskbänken, en amerikansk måttsats och pressar för lime och citron som jag alla varit riktigt nöjd med. De kommer till användning ofta och är värda varenda krona. De är också värda en bra plats i köket.

Vassa knivar, pepparkvarnar, grytlappar och en bra mortel är så självklara att de inte ens behöver nämnas. Men vad som är självklart i mitt hem behöver ju inte vara det i ditt. Man kanske inte ens gillar peppar eller kanske aldrig mortlar kryddor.

Redskap och prylar som bör stuvas undan

Sen finns några prylar som mest tar plats. Hit hör mangoskäraren, potatispressen, potatisstöten, muffinsformen i teflon och kaffekvarnen. Dessa har jag nu burit ner i källaren där jag har ett matförråd. Jag kan när som helst gå ner och hämta dem, men eftersom de tillhör saker som jag använder sällan förtjänar de ingen plats i köket. De stör. Det är så mycket smidigare och enklare när det är luftigt i skåp och lådor.

Alla typiska säsongsgrejer kan också ställas undan i förråd eller dylikt. Här tänker jag mig svampkorgar, stekösare (som jag bara använder till hel kalkon), nubbeglas, gaffeln jag brukar sticka i julskinkan och nötknäpparna. Även skafferiingredienser som ättikssprit, påsar med kryddpeppar och grötris som bara står och tar plats kan gott förvaras i förrådet.

Jag som bakar ganska sällan kan gott plocka undan formar, kavlar, kakformar och spritsar eller åtminstone ställa dem högt upp i köket. Så långt har jag inte hunnit ännu. Du som bakar ofta ska  naturligtvis ge de här grejerna en bra plats i köket.

Några avslutande ord

Köket är som alla andra rum i huset. Det börjar ackumuleras grejer och då och då måste man gå till botten med högarna, lådorna och skåpen. Försök inte ta hela huset på en gång, men kanske något område varje vecka? Min man pratade ofta om att ”stycka elefanten” när man stod inför en alltför stor uppgift. Det tycker jag var klokt. Titta gärna in på min väninna Paulinas hemsida för mer inspiration kring förvaring och att rensa i ditt hem, Förvaringsdrottningen. För den som riktigt vill nörda in sig på ämnet kan läsa bestsellern av Marie Kondo, Konsten att städa men hon pratar inte alls om köket i sin bok. Den har hon missat.

Jag tror att det blir roligare att laga mat i köket om det är lite luftigt i lådorna och det blir lätt att hitta grejer. Fundera på hur just du kan skapa mer utrymme i ditt kök!

 

Kommentarer inaktiverade.