Att laga mat åt någon är den finaste gåvan

Många trendrapporter pekar på att svenska folket blir allt mindre intresserade av att handla saker. Man är desto mer intresserade av upplevelser. ”Äga” är på väg ut medan ”uppleva” och ”dela” är på väg in. Troligen går det hand i hand med att hållbarhet seglat upp som ett hett ämne på de politiska agendorna och även inom näringslivet.

Alla singlars dag på lördag och Fars dag på söndag

Imorgon är det Alla singlars dag och på söndag är det Fars dag. Visst kan man överraska med en slips eller ett par tofflor, men jag tror att singlar i din omgivning och pappa blir gladare om du förbereder en brunch, lunch eller middag och bjuder in. Eller varför inte bjuda in ett gäng singlar på brunch eller middag?

Jag tänkte att jag skulle komma med några bra tips såhär på fredagen så att ni hinner handla till lördagen eller söndagen minst en dag i förväg. Det är generellt en bra idé inför bjudningar och middagar. Om man inte hittar en viss råvara finns det tid att fundera över substitutvaror eller i värsta fall helt tänka om. Här kommer några förslag på upplägg:

Brunch med äggröra, stekta färska korvar, t.ex salsiccia, amerikanska pannkakor eller våfflor med lönnsirap, färska bär och vispgrädde, overnight oats, rostade blandade nötter, något gott bröd, fina pålägg och en stor fruktsallad. Kaffe och te. Ev någon smoothie i en stor kanna.

Middag i form av en hel köttbit eller hel fågel i ugn. Om du köper en fryst kalkon idag (svårt att hitta färsk) så hinner den tina i kylen tills på söndag och kan stekas i ugn med någon god fyllning. En favorit som jag brukar göra är en med brödtärningar, bitar av färsk korv, salvia, rotselleri, äpple och tranbär) som man fyller kalkonen med. Gör en gräddsås på skyn som droppar ner och servera med ris eller potatisgratäng och lite olika lätt kokta grönsaker och en grönsallad.

Lunch i all enkelhet med en värmande soppa, något gott bröd från bageriet (eller varför inte baka själv?) och ett par goda guckor samt groddar. Fisksoppa, fransk löksoppa och ribollitasoppa tillhör mina favoriter.

En gryta på viltkött, högrev eller lammbog, smålökar och rotfrukter är jättegott på höstkanten. Den puttrar på spisen medan du hinner göra annat. Långkokekött av den typen passar också bra till klassiskt dillkött (du kanske har en nostalgisk pappa?) eller kryddiga indiska grytor. Kombinera gärna med krossad ugnsrostad potatis och en god sås samt varma gröna grönsaker såsom haricots verts samt en vacker sallad.

Lax i ugn med pensling av en god teriyakisås funkar som antingen lunch eller middag. Om man köper en hel sida laxfilé på ca 1200-1300 g kan man få ett bra pris, den ryms precis i en ugnsplåt och maten räcker till ca åtta personer. Låt skinnet sitta kvar, det fastnar på plåten när folk tar för sig. Köp färdig sås eller gör en egen. Strö över sesamfrön. Servera med en god nudelsallad med grönsaker och en dressing på lime, fisksås, en gnutta honung, sesamolja och riven färsk ingefära.

Du som inte vill stå i köket hela dagen, varför inte baka något gott och bjuda in till eftermiddagsfika och fira dina singelvänner eller kära far? Vem älskar inte hembakat? Jag tänker på citronmarängpaj, morots- eller rödbetskaka eller kanske den här oemotståndliga tiger-cheesecaken från Tina Nordström som jag gjort flera gånger. Ett perfekt tillfälle att samla nära och kära och njuta av något gott och hemgjort.

Kommentarer inaktiverade.