Förvara maten rätt. Tio smarta tips.

Genom att förvara maten rätt håller den längre och mindre hamnar i papperskorgen. Här kommer några av mina bästa förvaringstips:

  1. Avokado ska alltid mogna i rumstemperatur, därefter kan den läggas i kylskåp. Lägg alltså aldrig en omogen avokado i kylskåp, då blir den bara trådig. Vill du att en avokadon ska mogna snabbt, lägg den bland äpplen.
  2. Lök ska förvaras i kylskåp.
  3. Vitlök kan du ha framme på diskbänken.
  4. Ägg som förvaras i kylskåp håller i en månad längre än vad det står på bäst-före-datumet. Datumet är en EU-standard och bygger på förvaring i rumstemperatur.
  5. Kyl ner matrester så snabbt som möjligt, använd gärna utomhusluften. Jag brukar ställa ut grytor utanför köksdörren ett par timmar såhär års. Först därefter ställer jag in dem i kylen. Annars kan du ställa ner en riskastrull eller burk i en bunke med kallt vatten. Ställ inte in varm mat i kylen. Det drar mycket energi och är inte heller bra för varorna som står runtomkring.
  6. Havremjölk håller mycket längre än de 4 dagar som står på förpackningen för ”öppnad förpackning”.
  7. Låt inte mjölk och mejeriprodukter stå framme för länge i rumstemperatur. Om du håller dem kylda så håller de mycket längre än vad datumet anger.
  8. Salladsblad med dressing på håller inte särskilt länge. Om du tror att en sallad inte går åt, servera dressingen vid sidan av. Vitkåls- och rotfruktssallader med dressing kan du dock med fördel spara i kylen i uppåt en vecka.
  9. Basilika, koriander och mynta ska förvaras i rumstemperatur, medan dill och persilja trivs bäst i kylskåpet. Basilikan är oerhört känslig för kyla. Om du går ut och köper det på vintern är det nästan läge att ta den innanför dunjackan om du vill försäkra dig om att den ska hålla sig fin.
  10. Frys in rester direkt om du inte vet exakt när du ska äta upp dem. Använd gärna genomskinliga burkar som du märker med innehållet och datum. Grundregeln är att allt kan frysas! Min mormor fryser till och med okokt ris och chips. Nötter med högt fettinnehåll (härsknar lätt) kan läggas i frysen för längre hållbarhet.

Kommentarer inaktiverade.