När bjöd du någon på middag senast?

Vad förväntar man sig när man blir bortbjuden på middag? Lite för mycket, tycker jag. Det vore roligare och trevligare om fler bjöd över varandra på middag än att det varje gång måste vara så fint och genomarbetat.

Så ser vår kultur ut med amerikanska glasögon

Min mamma är från USA och jag har en del inblick i den amerikanska kulturen. Mina amerikanska vänner som flyttat hit i vuxen ålder tycker att vi svenskar är lite pretentiösa när det gäller att bjuda över varandra på middag. Deras bild av en svensk middag är ”inneskor, fördrink och sen en trerättersmiddag”. I USA är det mer acceptabelt med enklare tillställningar, t.ex. bjuda på öl och hämtpizza. Dessutom är det vanligt att gästerna tar med sig mat, alltså bidrag till själva middagen. Som gäst förväntas man fråga ”What can I bring?” och kanske föreslå ”I will bring fruit salad, how does that sound?” eller ”I will bring some hors d’oevres, what about vegetables sticks and bowl of crab dip”. Här har man som värd möjlighet att bli av med lite jobb.

Dra ner ambitionsnivån ett snäpp

Är höga krav ett hinder för dig när det gäller att bjuda hem folk? Måste huset var perfekt städat och allting färdigt när gästerna kommer? Är fördrink verkligen ett måste? Jag tror på att dra ner ambitionsnivån lite generellt så att man inte medverkar till en upptrissning av kraven som bara leder till att varje familj håller sig hemma utan att umgås med sina vänner så ofta som de borde eller egentligen skulle vilja. Att bjuda lite enklare gör nog att fler vågar/orkar bjuda dig framöver. Om du anstränger dig för mycket och bjuder för flott hamnar dina vänner kanske i en situation där de känner tacksamhetsskuld och kanske inte förmår bjuda tillbaka på den nivån.

Här kommer några tankar och tips på hur du kan tänka kring middagsbjudningar. Tipsen måste tas såklart med en viss reservation. Om du t.ex. alltid blir bjuden på ljuvliga trerättersmiddagar med hummer och oxfilé hos en vän, förstår jag att det blir svårt att bjuda just hen på hämtpizza. De riktigt enkla lösningarna kanske man väljer om man är fler eller om det är så nära vänner att de förstår att du kanske inte orkar fullt ut just nu.

Tankar och tips för att sänka ambitionsnivån när du bjuder på middag

  • Du måste inte bjuda på något avancerat, kreativt, unikt eller ens hemlagat. Det finns inga sådana regler. Kör din snabba favoriträtt och komplettera med något gott bröd. Om du har råd, välj mat från delidisken, bjud på take-away eller välj någon enkel catering.
  • Det är ok att bjuda in spontant, även samma dag. En sen förfrågan med ledorden ”jag kände bara för det” gör att gästerna förväntar sig en lägre ambitionsnivå.
  • Skippa förrätt. Om du absolut vill ha en förrätt, köp färdig kallrökt lax och lägg på toast med smör, en citronskiva och en dillkvist på. Eller köp sushirullar och lägg upp fint på ett fat med soja att dippa i.
  • Bjud bara på öl eller bara på vin. Du behöver inte erbjuda allt i dryckesväg bara för att du bjuder någon på middag.
  • Skippa efterrätt. Köp några chokladkakor och bryt i bitar till kaffet. Det duger utmärkt. Eller någon god köpeglass med en burk hjortronsylt som du värmer när det är dags.
  • Bjud över en vardag och servera spaghetti och köttfärssås och kranvatten. Det får man! Jag vet att jag skulle uppskatta det.
  • Köp hem alla grejer och skriv ut recepten och säg till gästerna i inbjudan att du tänkt att ni ska laga mat ihop för att du tycker att det är så trevligt. Bjud in dem 1,5 timme i förväg, sätt på bra musik och se till att de har något gott att dricka under tiden.
  • Be gästerna ta med någon del av middagen, t.ex. bröd, en sallad eller en efterrätt. Så gör man i USA och varför skulle man inte kunna göra det här? Eller be gästerna ta med en flaska vin om du själv inte hinner till Systembolaget.

  • Knytis är också en variant. Gästerna tar med sig en rätt var och så ordnar man en buffé. Alla kommer ändå att ge dig credd för att du tog initiativet. Detta är en bra lösning för lite större grupper där man kanske inte känner varandra så väl.
  • Var tydlig med vad som gäller för din bjudning. Detta är A och O, tycker jag! Blir det bara plock/ tilltugg och drinkar är det viktigt att det uttryckligen sägs. Det är jättetrevligt om värden säger ”kom hungrig” för då vet man att man kan släppa alla tankar på mat hela eftermiddagen. Den som tänker ha en enkel bjudning med hämtpizza tycker jag ska säga det redan när hen bjuder in, t.ex. ”På fredag vore det kul att ses. Dock kommer jag inte hem från X förrän vid 19 så jag tänkte bara beställa pizza och göra en sallad. Jag bjuder på öl. Skulle ni vilja komma hela familjen 19.30?” Då vet alla vad som gäller och blir inte besviken när de märker att trerättersmiddagen lyser med sin frånvaro.

Sen ska ni inte vara rädda för att bjuda en kock eller något annat matproffs på middag. Det viktiga är att bli inkluderad. Om någon är en riktig matsnobb, går det ju faktiskt bra att tacka nej om man absolut inte kan tänka sig hämtpizza. Men som sagt, tydlighet med vad som gäller när du bjuder in.

Kommentarer inaktiverade.