Planera in en middag med Black som tema

Idag är det Black Friday, en kommersiell temadag som blivit populärare på senare år. Att ha särskilda dagar som uppmuntrar till konsumtion av nya prylar känns inte tilltalande för mig. Äta måste man ju ändå, så varför inte fira Black Friday med att laga en extra god middag med svart som tema. Hur då, tänker ni kanske nu? När man tänker efter finns det en hel del vacker svart mat, så mitt förslag är att göra en middag där varje rätt utgörs eller kompletteras av något svart. Svart mat gjort på aktiverat kol är dessutom en trend just nu och detta inkluderar även dryck. Man behöver inte oroa sig över att det är farligt heller eftersom detta är en annan typ av svartfärgning än den som sker när man bränner mat i ugnen eller brödrosten.

Begränsning föder kreativitet

Det kanske tycks lite tramsigt att laga en middag med färgtema, men trams fyller ett syfte och kan vara meningsfullt. Ett syfte med ett tramsigt tema är att få igång sin kreativitet.

Jag har läst många böcker om kreativitet och en metod för att tvinga fram kreativitet är att ge sig själv begränsningar. Jag älskar den idén för jag upplever verkligen att det stämmer och det finns åtskilliga exempel om detta i historien. Författaren Dr.Suess slog vad med sin förläggare om att skriva en barnbok som endast fick innehålla 50 olika ord. Han gick sen hem och skrev bästsäljaren Green Eggs and Ham som sålde i mer än 200 miljoner exemplar.

På motsvarande sätt tycker jag att jag får ny inspiration när jag får en begränsning när jag ska laga mat, t.ex. att någon gäst är glutenintolerant eller vegan eller att jag måste använda upp vissa produkter i kylen.

Svarta matidéer

 • Servera en gryta med svart råris eller quinoa till. Vildris är också svart även om det egentligen inte är något ris. Vildris har en fantastisk arom och väldigt god tuggig konsistens. Blanda vildris i ditt vita ris för en fin effekt. Eller strö vildris över en matig sallad eller en grönsaksrätt. Det tillför både smak och konsistens.
 • Gör snittar på svart pumpernickel eller lägg räkor, majonnäs och en dillkvist på svarta sesamkex.
 • Servera Guiness eller någon annan tysk svart schwarzbier till maten. En liten charkbricka passar ju bra till. Eller egentligen alla rätter med mörkt kött. Det finns de som rekommenderar Guiness till ostron.
 • Garnera din tomatsallad med svarta oliver.
 • Garnera wokade grönsaker, nudlar eller sallader med svarta sesamfrön.
 • Gör en linssallad på belugalinser eller svart bönor eller koka bara en liten mängd att strö över andra rätter som garnityr.

 • Baka bröd och strö på nigellafrön.
 • Upplev svart vitlök! Genom en särskild metod har man förändrat vitlökens smak och utseende utan att använda tillsatser. Jag har hört mycket om den här vitlöken men faktiskt aldrig smakat själv. Det står på min lista.
 • Gör en god pasta, t.ex Frutti de Mare och använd pasta som färgats svart med bläckfiskbläck. Bönpasta med 30 procent svarta bönor från Kungsörnen är faktiskt riktigt god och den blir jättesnygg i en pastasallad med färsk basilika och röda tomater som bryter färgmässigt.
 • Köp ett lyxigt svart salt från Hawaii och ställ fram på bordet.
 • Bjud på svarta macarons till kaffet.
 • Gör en efterrätt med björnbär, de är nästan svarta och heter till och med blackberries på engelska.
 • En efterrätt med en riktigt mörk hemmagjord chokladsås kan väl också platsa på din Black Friday-middag. Eller varför inte glass eller fruktsallad med saltlakritsströssel?
 • Lägg upp fin lakrits i skålar och ställ fram efter middagen.

Önskar en trevlig Black Friday!

Listan kan såklart göras längre. Det finns svart trumpetsvamp, svartrötter och svartkål även om svartrötter är vita inuti och svartkålen egentligen är mörkgrön. Glömde nästan vanilj! Det finns inga regler. Mat är inte blodigt allvar utan är bara roligt. Lek med maten! Ha nu en riktigt härlig Black Friday och förköp dig inte på butikernas luriga rabatter.

Kommentarer inaktiverade.