Smarta och roliga kökstips värda att spridas

Jag älskar att hitta små smarta genvägar i köket. Det känns inspirerande att vara hemma hos någon och upptäcka något smart de gör när de lagar mat som jag kan kopiera. Här får ni några bra tips ifrån mig som jag tycker är värda att dela med mig av.

  1. Sardeller är en fin smaksättare i t.ex. tomatsåser, pastarätter och grytor. Istället för att hacka dem med kniv (köttet klibbar bara fast på kniven), lägg sardellerna på en liten tallrik och mosa med baksidan av en gaffel. Då är det också lättare att ta tillvara oljan de ligger i. Ett annat sätt är att pressa dem genom en vitlökspress.
  2. Använd en kåsa som 4 dl-mått i köket när du ska koka ris eller mäta upp gryn till gröt eller dylikt. Decilitermåttet är för litet och litermåttet för stort.
  3. Koka några extra ägg i samband med frukost. Låt svalna, märk med ”kokt” och lägg i kylen i en liten skål i ögonhöjd. Förhoppningsvis hittar dina ungdomar den här nyttiga färdiga snabbmaten. Hårdkokta ägg passar bäst att ätas kalla, koka ca 7 minuter.
  4. Använd potatisskalaren till att hyvla upp snygga parmesanstrimlor till en sallad.
  5. Hur väljer man en mogen ananas i affären? Försök rycka loss ett blad. Lossnar det lätt, är den mogen. Sitter bladet hårt är ananasen omogen.
  6. Använd en tandborste för att rengöra vitlökspressen eller rivjärnet. En tandborste kan också användas för att borsta jordiga champinjoner eller för att ta bort svårnåeliga fläckar på porslin och köksgeråd. Mina barn brukar göra smoothies i småflaskor i glas som är svåra att få rena längst ner om man bara diskar dem i maskin.
  7. Använd tråg (från t.ex. fisk och grönsaker) från affären som skräpbyttor för skal och grönsaksrens istället för att springa till diskhon eller kompostpåsen med varje litet skal. Töm när du är klar.
  8. Förbered kvällens middag på morgonen genom att ställa fram torrvaror och redskap (måttsats, bunke, stekpanna) som du behöver. Om du tänker följa ett recept, lägg fram det.
  9. Mal kryddor i kaffekvarnen.
  10. Håll din digitala köksvåg ren genom att svepa in den i en plastpåse och väga upp kött och dylikt på påsen istället för direkt på vågen. Eller använd plastfolie som ändå ska slängas.

Hoppas att du hittade ett par tips som du kan tillämpa hemma i ditt kök! Det är kul att känna sig smart och effektiv i köket, tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.