Drar du ditt strå till stacken i jul?

Julstressen har tagit ett starkt grepp om oss och det har varit mycket att fixa med de närmaste veckorna. Men vissa bär ett större ansvar än andra. Det är ju inte bara julklappar som ska handlas utan en massa annat som också måste fixas, t.ex. julgran, julbelysning, julmat, tomte, ljus och servetter och julpynt.

Det är kvinnorna som fixar julen

I vårt samhälle är det i regel kvinnorna som ansvarar för att fixa julen, särskilt de lite äldre kvinnorna. Det är åtminstone min bild. Lisa Magnusson skrev nyligen i DN att vi har mammorna att tacka för julen. Ja, något ligger det ju i detta. Enligt en studie är kvinnorna mest stressade under julen och jag är inget undantag. Jag har i många år bävat för perioden 1-23 december som jag upplever vara värst på hela året. Sen jag blev ensamförälder har stressen förvärrats ytterligare. Belastningen är extremt tung med alla förväntningar från barnen. Jag kan fortfarande minnas min dotters blick förra året när jag föreslog att vi skulle skippa julgran. För jag orkade bara inte! Till slut klev min svåger in och gjorde jobbet tillsammans med dottern.

Familjer med bebisar kanske kan få slippa matansvar?

Ju äldre jag blir desto mer ansvar tar jag. När Victor och jag var i 30-årsåldern, hade bebisar och bodde litet förväntades det att vi skulle kuska runt till andra på julfrukost, jullunch och julmiddag. Vi fixade inte så mycket mat, men det var nog jobbigt ändå! Så det kanske är logiskt att familjer med småbarn slipper undan lite med julmaten. Deras tur kommer senare…

Tips på hur du kan hjälpa till – julen handlar om att ge

Vem är det som står för julaftonsmiddagen i din släkt? Din mamma eller svärmor kanske? Ring upp henne och erbjud dig att ta med en eller ett par rätter. Inlagd sill är enkelt att göra själv och mycket uppskattat. Om du inte vill/kan laga mat, kan du ta med dig sill från den manuella fiskdisken, några goda ostar eller korvar eller varför inte en låda ekologiska apelsiner?

Om mat inte är din grej eller om du vet att den redan är fixad, kolla om det behövs annan hjälp. Checka av hur det ligger till. Du kanske kan ställa upp som tomte? Eller åtminstone fixa tomtekläderna och lyktan? Eller kan du avstå nubben och skjutsa hem farmor till äldreboendet när hon blir för trött? Hon eller han som bär huvudansvaret för den största av våra högtider behöver allt stöd hen kan få, det är så mycket att tänka på! För att dämpa lite av den värsta julstressen är det viktigt att alla hjälper till med något. Men vänta inte till den 23:e december med att ringa upp, hör efter redan idag vad du kan hjälpa till med.

Om du inte har möjlighet att hjälpa till, kan en extra fin julklapp till värden/värdinnan vara på sin plats. För den som har allt och inte tycks behöva någonting, kan man alltid köpa förbrukningsvaror som olivolja, vinäger, sylt & marmelad och te & kaffe och lägga i en korg eller svepa in i cellofan och sätta lite vackra snören på. Jag tycker att det är bättre än en pryl som kanske bara blir stående.

Kommentarer inaktiverade.