Förvandla julmaten som blivit över till nya fräscha rätter

Just på julafton släpper jag mitt vanliga motto med ”halva tallriken grönsaker”. Det skulle nämligen vara stört omöjligt. Om jag skulle fylla halva tallriken med grönkål och rödkål, skulle jag inte orka äta av alla goda sillar och andra rätter som känns viktiga för mig. Dessutom är det svårt att hitta grönsaker och salladsrätter som passar till julmaten. Jag får alltså ta igen grönsakskvoten under andra dagar, gärna efter jul med julbordets rester att utgå ifrån.

En av mina favoritgrenar i köket är att försöka ta tillvara mat som riskerar att behöva slängas. Ofta blir det snygga goda och kreativa måltider av dessa. Ibland behöver man bara komplettera med lite nya fräscha grönsaker för att få en riktigt fin lunch eller middag.

Idéer på vad du kan hitta på med rester från julbordet:

  • Dillstuvad potatis med kallrökt/gravad/varmrökt lax. Här kan du ta tillvara på potatis kokt eller okokt, lax och eventuellt dill och grädde.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Grönkålssoppa med ägghalvor. Tar tillvara på rester av potatis, grönkål och ägg.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Pytt i panna. En klassiker för att ta tillvara rester av korv, skinka, köttbullar, kokt potatis och ägg.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Bakad potatis med lax- och skaldjursröra. Ta tillvara på rester av potatis, räkor, lax, lök, och dill. Om man har ägghalvor med räkor över, kan man hacka ner allt och blanda med crème fraiche, majjo eller gräddfil till en röra och äta som fyllning till bakpotatis. En annan variant på fyllning är att hacka överbliven sill och blanda med kokt ägg, crème fraiche, rödlök, och dill. Denna kan man också tänka sig till en liten toast som förrätt.

  • Pastasås med grädde, grönkål, morötter och tärnad julskinka. Jag är alltid sugen på pasta efter jul när det varit så mycket potatisrätter. Glöm inte grönsakerna bredvid. Satsa på en fräsch sallad till.

Sammanfattning

Poängen är alltså att utgå ifrån resterna från julbordet och sen fylla på grönsaker och andra fräscha råvaror. Frysa in är ett annat generellt tips som alltid är bra att ha i åtanke. Ostar kan rivas och läggas i påsar i frysen. Perfekt att ta fram till pizza och gratänger. Det gör inget om även dessertostar ingår. Blanda på! Korv kan frysas, liksom köttbullar. Julskinkan kan tärnas och frysas in i mindre smålådor som sen kan användas som pizzatopping, till pasta eller i pajer och sallader.

Kommentarer inaktiverade.