Hur många julbord kan man egentligen äta?

Doften av glögg är ljuvlig och första klunken värmer fint i magen och gör mig alltid nostalgisk. Dock håller jag på att storkna efter två glöggmingel där blotta tanken på en kopp till gör att det nästan vänder sig i magen. Jag är inte ensam om att känna så, tror jag.

Hur många gånger mäktar vi med julbord?

Och hur är det med julbord? Min högst ovetenskapliga mini-Gallup i bekantskapskretsen visar att vi gärna äter julmat 2-3 gånger per säsong. Vi är rätt konservativa på självaste julafton. Då ska det vara traditionellt julbord. Middagsfrid levererar Julbord och har gjort i flera år, så jag vet vilka rätter som är måsten och inte. De flesta vill ha traditionell julmat i form av ett stort julbord med relativt många rätter. Även om många familjer har någon specialare (Jansson enligt ett speciellt recept, någon hemlig sill eller dylikt) är julmaten förvånansvärt lik ute i de svenska stugorna. Kanske är det som skiljer mest hur mycket man orkar laga från grunden?

Sen är det vanligt att man äter julbord med kollegorna i samband med en julfest eller jullunch före jul. Utöver det träffas vi på krogen, dansklubben och/eller äter julmat med olika delar av släkten i dagarna runt julafton. Det blir sammantaget en hel del sill, julskinka och köttbullar.

Att välja rätt julbord

OM man nu ska gå på stan och äta julbord, vad ska man välja då? Enligt hörsägen är fisk- och skaldjursjulborden bäst. Jag har dock inte provat det. Traditionella julbord kan dock vara otroligt bra, tycker jag. Det kalla bordet skiljer sig mest kvalitetsmässigt, enligt min uppfattning. Det är stor skillnad på hemgjord sill och sill som tappats upp från en burk med konserveringsmedel. Det märks mest på senapssill och krämiga sillar där man till och med kan se skillnaden. Detsamma gäller gravad lax och dylikt.

Antalet rätter på julbordet är viktigt

Sen är mängden rätter att välja på inte ointressant. Alla väljer det som de tycker ser gott ut och det blir en given snackis vid bordet att diskutera vilka rätter som var godast och varför. Många olika sillar och inlagda strömmingsrätter ger stilpoäng liksom efterrättsbordet som bör ha många små saker att bjuda på. Urban Delis julbord förra året var fantastiskt! Det jag minns mest är att de hade fått till en massa mat från växtriket med både grönsaker och rostade nötter, men även ett mycket tilltalande efterrättsbord med små strutar, fudge och diverse godis. Jag skulle gissa att även en vegetarian skulle vara nöjd efter julbordet på Urban Deli, detta utan att behöva be om specialmat. Se deras meny på julbordet i år här.

Mysighetsfaktorn räknas

Inramningen på julbordet är otroligt viktig. Ett julbord mitt i Gamla stan i ett källarvalv ger höga mysighetspoäng, även om maten inte håller världsklass. Vaxholms Kastells julbord med båtresa dit från Strandvägen kanske ger ett minne för livet. Jag har varit på Grand Hotel på julbord en gång och ingenting fattades mig vid det besöket. Dock är ju hög prislapp att räkna med. Om jag välja något själv i år skulle det bli Urban Delis igen eller att något alternativt, t.ex. Melker Andersson och Danyel Couets Mother eller kanske något asiatiskt julbord på East som jag hört talas om.

Vad gör ett bra julbord?

Julrätter som både är traditionella och gjorda ”with a twist” tror jag är en nyckel till framgång för att få till ett bra julbord. Vi får smakerna och dofterna som vi förknippar med julen men kanske har det tillkommit något på tallriken eller att man serverar en rätt på ett nytt sätt. Det ger bra inspiration till det egna julbordet som man lagar på julafton.

Behöver du hjälp med julbordet på julafton?

Har ni provat vårt Julbord? Sista beställningsdag är den 10 december. Kassen innehåller allt du behöver för att laga ett klassiskt julbord inklusive efterrätt för 6-8 personer, se menyn och boka här. Det är praktiskt när många ska vara med och laga och ett smart tredagarsschema medföljer kassen så att du slipper hålla reda på vilken dag sillen ska läggas in. Många julrätter är förvånansvärt lätta att laga, det viktiga är att ha rätt grejer hemma och göra det i rätt tid. Våga prova! Vi säljer också Vegojulbord helt utan kött och fisk.

Önskar er en fin decembermånad med lagom många julbord, hehe. Kom ihåg att komma till julborden på tom mage och ta det lugnt med ”glögg & pepparkakor” som serveras innan och ingår i priset. Den glöggen brukar inte vara särskilt god och passar dåligt som fördrink om ni frågar mig. Pepparkakorna mättar för mycket och förstör aptiten, så jag brukar smutta lite artigt på glöggen men skippa kakorna. Lite taktik behövs för den som ska ta sig an ett julbord på bästa sätt!

 

Kommentarer inaktiverade.