Julklappstips för den matintresserade

Matlagning blir roligare med bra redskap. En bra kniv, skärbrädor och några bunkar räcker långt och även om de flesta nog har dessa basredskap behöver de ibland bytas ut eller kompletteras. En ny snygg skärbräda eller en Margrethe-bunke i någon fin färg (se lila på bilden nedan) är ypperliga presenter, tycker jag.

Sen finns det roliga och smarta redskap som underlättar matlagningen och som många kanske inte har upptäckt. Jag älskar min gröna limepress och min gula citronpress. De ser ut som stora vitlökspressar och man pressar enkelt ut citrussaften med dem. De finns numera att köpa lite varstans, ibland även i matbutiken. Jämför priser för det kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika butiker. De kan vara väldigt dyra, uppåt 400 kr. Det ska du inte betala.

En annan billigare och mycket smart pryl är salladsslungan. De finns att köpa på t.ex. IKEA, Åhléns och Cervera. Köp en lite större modell om du har familj. Skölj och slunga salladen så blir den torr och krispig. Den funkar också som salladsförvaring i kylen om det blir sallad över och kan även användas som bunke när du inte behöver den till sallad. Det går också att odla groddar i den. Jag gillar köksgrejer som har flera användningsområden.

Fisktången är ett annat användbart litet redskap som finns i alla prisklasser. De ser ut såhär. De billigare duger bra. All fiskfilé utom lax säljs med de s.k. nålbenen kvar, det är praxis.

Sen är det alltid trevligt att få en extra snygg måttsats i present. Om man gillar att följa recept kan man inte få tillräckligt många teskedar, matskedar och decilitermått. Finare köksbutiker kan erbjuda dessa.

Ett Microplane-rivjärn borde finnas i alla kök (se bild nedan). Den är fantastisk till citrusskal då man får ut så mycket mer s k zest än när man river på ett vanligt rivjärn. Den är också perfekt för att riva muskot. Däremot blir parmesanost alldeles för lätt och fluffig, där behövs en grövre variant.

En bra skål i porslin är heller aldrig fel, tycker jag. Det är lite av en förbrukningsvara eftersom porslin blir kantstött eller går sönder. Mitt råd där är att hålla dig till basfärger som funkar i alla hem om du är osäker på mottagarens smak, t.ex. vitt eller grått.

Slutligen vill jag tipsa om att ge bort en bra skopa till glass, t.ex. från Zyliss (se bild nedan). Sådana har jag gett bort till många och får ofta höra efteråt hur mycket de uppskattat en tung skopa att servera glassen med istället för att riskera att förstöra sina vanliga matskedar.

En bra present handlar om mottagarens intressen och behov

Glöm inte att spara kvitton. Jag tycker att en present bör utgå ifrån mottagarens intressen och behov och inte givarens. Om jag är minsta osäker på en present brukar jag tala om att jag absolut inte blir ledsen om de vill byta presenten, det viktiga är att de får något de kommer att använda. Man kan lägga kvittot i ett litet förseglat kuvert och inkludera det i paketet ifall att. Det kan vara rätt och omtänksamt. Visst, de kan se vad det kostade men det kan man ju med t.ex. presentkort också. Det är ingen stor sak. En del kanske känner sig obekväma med att fråga om kvitto.

Kommentarer inaktiverade.