Nu kan vi chilla med julklapparna till nästa vecka

Nio dagar kvar till julafton! 1-23 december är årets stressigaste period. Det har jag tyckt i många år, ungefär när barnen började bli så stora att de förstod grejen med julklappar. Det är många måsten och borden som jag upplever det. Mycket ska vara på plats före julafton, t.ex julgran, julklappar och mat. Papper och snöre, ljus och servetter etc. Därutöver ska man hinna med diverse julavslutningar, konserter, luciatåg och presenter till lärare. Kanske ett och annat glöggmingel och julbord med jobbet och allt ska klämmas in före den 24:e december.

Varuhusdöden gör det möjligt att ta julklapparna nästa vecka

Förra julen var första julen utan Victor och jag minns att jag gick runt i Nacka Forum den 22 december i ren panik över barnens julklappar. De hade bara önskat sig riktigt dyra saker och jag kände då en stor osäkerhet kring vår ekonomi och hade ingen att bolla frågan med. En sak jag minns är att det var så lite folk i köpcentrumet. Klockan var 18 och det var inga köer, vi pratar två dagar före julafton! Jag har nyligen läst att det inte är någon köpcentrumdöd i sikte, men vem som helst kan se att det inte stämmer. Det är luftigare i butikerna och det är bara att gå fram till kassan och betala, fastän det är några få dagar kvar till jul. Många använder nätet och personligen tror jag att det blivit mycket lättare att köpa och sälja begagnat, tack vare appar som Shpock. En del kanske löste sina julklappsbestyr i november i samband med Black Friday, vilket gör att julhandeln sprids över en längre period. Jag räknar iskallt med att kunna handla julklappar sent inpå julafton utan att behöva trängas med andra.

En helt vanlig fredagskväll

Summa summarum, se kvällen som en vanlig fredagskväll. Julen fixar du enkelt i nästa vecka. Ät något gott och njut av lugnet, det tänker jag göra. Dagarna före jul satsar jag på fräsch mat som skiljer sig så mycket som möjligt från julmat. Mycket grönsaker och färg, fågel, vegetarisk mat, kryddig mat, gryner, pasta, vit fisk, ångkokta grönsaker med mera. Ikväll blir det kycklinglårfilé med en kryddig jordnötssås och en sallad till. Receptet medföljde Snabba kassen som jag kört nu ett par veckor och det är verkligen enkla recept. Man öppnar fina burkar och blandar ihop. Kokar upp såser. Det är stort fokus på allt-i-en-kastrull och allt-på-en plåt. Kanske hinner jag med att köpa några julklappar innan middagen trots allt?

Kommentarer inaktiverade.