Skönt att göra slut på saker

Vad skönt det är när något tar slut! En sweet chili- eller HP-sås från kylskåpet, det sista av mjölken, det sista ur mjölpåsen eller ur en kryddburk. Jag vet inte vad det är som är så tillfredsställande med det, men det har nog att göra med att jag inte gillar att slänga mat. När jag tar det sista och maten inte hamnar i papperskorgen så känner jag mig duktig. Detta gäller förvisso inte bara mat. Jag gillar att ta det sista på en schampoo-flaska också så att jag får börja på ny kula.

Några ”göra-slut-på-burkarna”-tips

  • Sweet chili- eller HP-sås: Tillsätt några droppar vatten och skaka flaskan, tillsätt i din wok, gryta eller köttfärssås. Bidrar med både sälta, syra och sötma.
  • Tapenade: Skrapa ur det sista och tillsätt i din färssmet när du ska göra biffar, vegobiffar eller köttfärsbiffar.
  • Små ostbitar som ev börjar bli torra: Riv och lägg i påsar i frysen, de är perfekta att ta fram till pizza. Är det för smått för att riva, tärna med kniv och lägg på ugnsrostade grönsaker som t.ex. blomkål och zucchini. Eller använd till varma mackor.
  • Salsa, pesto, tomatpuré, ajvar och dylikt: Bre på skivor av aubergine eller zucchini, toppa med ost och gratinera 20 minuter i 200 grader varm ugn. Salsa och ajvar kan även tillsättas i köttfärs- eller vegofärssås.
  • Soltorkade tomater: Om det bara finns ca fyra stycken kvar, hacka dem smått och tillsätt i köttfärssås eller till en matig sallad. Använd oljan de ligger i till din salladsdressing eller på ugnsgrönsaker.
  • Fisksås: Använd istället för salt i matlagningen, några droppar här och där.
  • Kryddor som gått ut: För det första håller de mycket längre än vad det står på burken. Bestäm dig för att du vill använda ett par kryddor som stått för länge. Googla fram recept där de kryddorna ingår, må det vara garam masala, dragon eller rosépeppar. Det är ett roligt sätt att tvinga sig själv att vara kreativ.
  • Mjöler: Någon gång per år, samla ihop dina mjöler och planera ett särskilt brödbak för att ta tillvara dessa. När du gör pannkakor kan du byta ut en del av mjölet mot udda mjölsorter som bovetemjöl, kikärtsmjöl, rårismjöl eller mandelmjöl. Våga experimentera!

Få ordning på kyl och skafferi

Till sist några allmänna råd för att få ordning på skafferiet och kylen: Lägg gärna små mängder mjöl som ligger i botten av en påse i en märkt glasburk istället. Kryddor i påse kan du också lägga i glasburkar. Då är det mer sannolikt att du kommer att använda dem. Om du har kryddburksdubbletter, lägg ihop dessa till en och samma burk. Orkar du, lägg kryddorna i bokstavsordning. Ägna en liten stund, förslagsvis varje söndag till att gå igenom kylskåpet och planera när du kan använda upp sånt som behöver gå åt. Kanske är det läge att frysa in någonting? Det känns bra för samvetet att göra den genomgången. Mat i papperskorgen gör mig ledsen.

Kommentarer inaktiverade.