Vad gör ett bra glöggmingel?

Det är mysigt att ordna glöggmingel och även att bli bjuden på sådana tillställningar. Fördelen med ett glöggmingel är att man kan bjuda hem ganska många utan att det blir alltför mycket jobb. Man ses några timmar, ofta både vuxna och barn, och sen går man hem. Många av godsakerna kan man göra tillsammans med barnen. De kan också förberedas och tas fram när det är dags. Det som följer är mina högst personliga åsikter och har respekt för om folk tycker annorlunda.

VÄLJ EN BRA TIDPUNKT

Jag tycker att ett glöggmingel ska börja senast kl 15 för att inte krocka med middagsaptiten. Visst kommer alla att vara lite mätta ändå av alla godsaker, men då kan man skjuta lite på middagen och äta något lättare på kvällen.

Sätt en sluttid på inbjudan, t.ex ”Välkomna på glögg 15-17” om du har gäster som du vet med dig dröjer sig kvar länge. Då är det tydligt vad som gäller.

INTE BARA SÖTT

Doften av glögg är ljuvlig och första koppen smakar riktigt gott. Sen blir det lätt lite för sött, tycker jag. På ett bra glöggmingel tycker jag att det är viktigt att det inte bara finns sötsaker. Ställ gärna fram frukt, ost och kex, skålar med rostade kryddade nötter och frön och små fina smörgåsar som komplement till kola, knäck och lussekatter. Kaffe och te är ett bra komplement till glöggen.

Barnen brukar få alkoholfri glögg eller saft på glöggkalas. Ställ också fram kolsyrat vatten som både barn och vuxna kan släcka törsten med. Eller isvatten i tillbringare.

VÄLJ EKORUSSIN ELLER GOJIBÄR

Välj ekologiska russin till glöggen. Vindruvor är en av de mest besprutade frukterna och gifterna blir väldigt koncentrerade just i torkad frukt. Kung Markatta och Saltå kvarn har liksom Änglamark och Biofood.

Gojibär passar perfekt till glögg! Russin blir egentligen för sött eftersom glöggen redan är söt. Gojibär är lite syrliga och bryter bättre på glöggens sötma. Dessutom är de vackert röda och har fördelen att de flyter istället för att sjunka till botten som russin gör.

AKTIVITETER FÖR BARNEN

Om barn ska vara med på festen, ordna gärna någon aktivitet åt barnen under festen. Vissa barn kan inte släppa skålarna med godsaker, jag har själv ett sådant barn och han skulle må bättre av att leka lite istället för att proppa sig så full med socker att han mår illa efteråt. Utse t.ex. ett äldre barn till lekledare som får fixa en frågesport eller om lokalen/huset tillåter, kurragömma. Priserna kan vara småprylar, t.ex. leksaker som barnen inte längre leker med.

PRESENT

Ska man ha present med sig till glöggminglet? Ja, jag tycker alltid att det är rätt att ta med sig något när man går bort. Det råder lite delade meningar om det (så tyckte Magdalena Ribbing) och jag skulle kunna dyka upp tomhänt till en glögg om det var någon jag kände väl och som hade varit hemma hos mig mycket, men grundregeln är att en liten present är på sin plats. En julblomma, något hemgjort att äta/dricka eller lite choklad eller vin. Det behöver inte vara märkvärdigt. Om du är sent ute, kom tomhänt men försök komma ihåg att bjuda tillbaka snart.

Kommentarer inaktiverade.