Bättre fredagsmys

Fredagsmys tycks ha blivit ett begrepp i det svenska språket och beskrivs till och med som en svensk tradition för turister. På Wikipedia beskrivs fenomenet som en modern rit. För mig betyder det att man äter något och gör något på kvällen som sätter lite guldkant på vardagsveckans sista dag. Man firar att helgen börjat, helt enkelt!

Barnens ritual

Fredagsmyset handlar kanske i första hand om barnen. De får sin favoritmat, t ex tacos och kanske chips och läsk framför TV:n. Jag har lite idéer kring hur du kan förbättra ditt fredagsmys. Satsa på kvalitet och undvik de värsta onyttighetsfällorna.

Istället för läsk

Gör egen ”läsk” genom att blanda ekologisk dryck eller juice med sodavatten. Det blir mindre sött och släcker törsten bättre. Det finns också porlande drycker på hälsokostaffären som är gjorda av bara fruktjuicer, kolsyrat vatten och örtextrakt. De är mindre söta och kan också drickas som ett alternativ till alkoholhaltiga drycker. Man blir definitivt inte såsig av det. Loka Crush, dvs sodavatten med lite fruktjuice är inte så sött och mina barn har accepterat det som fredagsmysdryck. Jag drar en gräns vid läsk. det är inget jag köper hem förutom kanske julmust till jul eller någon pärlande lemonad från Urban Deli emellanåt.

Om ni absolut ska dricka läsk, undvik helst Coca-cola som är värst enligt min uppfattning. Den innehåller fosforsyra, ett ämne som är väldigt dåligt för skelettet och det finns en studie som visar att högt intag av det ökar risken att dö i förtid. SvD slog larm om tillsatser med fosfor i vår mat för några år sen.

Det finns bättre och sämre chips

Om ni köper chips, välj bättre chips utan så mycket tillsatser. De naturella är generellt mycket bättre än de smaksatta. Men det finns chips med smaksättning där de tagit bort natriumglutamat och använder solrosolja och inte palmolja. Jag säger inte att dessa chips är nyttiga, men kvalitetsmässigt är de i alla fall ett snäpp bättre. Det finns många sorters ekologiska chips nu och eftersom potatis är väldigt besprutat finns det god anledning att välja ekologiskt här. När det gäller tillsatser tillåter KRAV endast ett trettiotal tillsatser av mer än 350 EU-godkända tillsatserna, så det är ytterligare ett skäl att välja KRAV.

Alternativ till chips

Rosta naturella solrosfrön och pumpafrön lätt i torr stekpanna. Mot slutet kan du tillsätta lite soja och salt och låta det torka in. Låt svalna och servera som snacks, det blir jättegott! Hel mandel rostad i ugn blir riktigt gott till fredagsdrinken. Blanda hela mandlar med någon matsked olivolja, lite rosmarin, kanske en gnutta cayennepeppar och salt. Strö ut på en plåt och rosta i ugn på 200 grader i 7-10 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna, häll upp i en snygg skål och servera!

Snäppa upp tacomiddagen

Slutligen några ord om tacomiddagen som nu nästan har blivit svensk husmanskost. Gör lite mer av middagen själv. Egen guacamole går i ett nafs bara man hittar mogna avokador. Sen kan du bara inte ha missat förra sommarens snackis om att få avokador att mogna på bara 10 minuter. Om det är kris och avokadorna stenhårda, svep in dem i aluminiumfolie och ugnsbaka i 10 minuter på låg värme, 90 grader. (Obs. Återanvänd foliet, det är inte miljövänligt.)

Våga använda egna kryddor och lök istället för den färdiga kryddblandningen som innehåller både salt, socker och ibland också smakförstärkare. Till 500 g färs är det lagom med 1 hackad gul lök, 1 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver, 1 tsk oregano, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Det är spiskummin som är ger den karakteristiska tacosmaken som dominerar i de färdiga kryddpåsarna.

Om du inte vill att barnen ska märka någon förändring, kan du tillsätta lite honung eller socker de första gångerna så blir det mer likt den färdiga blandningen som finns att köpa. Sen kan sockret efterhand tas bort, de kommer då att vant sig av vid ”köpesmaken”. Du som vill göra en hel burk tacokrydda (3 dl som räcker till ca 10 middagar) kan följa det här receptet.

Tid att vara tillsammans med nära och kära

Det viktigaste med fredagsmyset är ju såklart att umgås och göra något mysigt ihop. Något för alla att se framemot. Att bara få koppla av och släppa arbets- eller skolveckan. Önskar er alla en fin helg och ett riktigt mysigt fredagsmys!

Kommentarer inaktiverade.