Tre fredagsidéer för middag som passar en tunnare plånbok

Januari är en månad som kan kännas lång för många efter julens alla omkostnader med julklappar, extra fin mat och resande. Det kanske är läge att äta lite mer hemma och inte så mycket ute på stan? Det spar man mycket pengar på. Det går att äta både nyttigt och gott utan att det behöver kosta skjortan. Här kommer tre bra tips för kvällens middag för dig som vill hålla igen lite ekonomiskt:

Fransk löksoppa

Fransk löksoppa är en av mina favoriträtter! Det är lyx trots att ingredienserna inte kostar många kronor. Mycket skivad gul lök som är superbilligt, lite överblivet vitt vin och vitt bröd som du kanske fryst in och torkade örter som timjan och mejram samt buljongtärningar som ändå redan står i skafferiet gör löksoppa till den perfekta januarimiddagen. Tillsammans med en välsmakande lagrad ost som man river över vid gratineringen blir det en riktig festmåltid. Till detta behöver du en lergryta (ska läggas i vatten en kvart innan du använder den, syftet är att suga upp vatten som den sedan avger under tillagningen) eller annan eldfast karott eller gryta (Le Creuset-grytor utan lock funkar bra) eller portionsskålar som tål ugnsvärme.

Kyckling i ugn eller crockpot

Kycklingben är billigt och kan glaceras med en god blandning av soja, ingefära, honung, cayennepeppar och sesamfrö och stekas i ugn.

Hel kyckling är allra billigast och i mitt tycke det som blir godast också. Stek den på 225 grader första kvarten för att göra skinnet knaprigt, sänk sedan värmen till 175 grader så att fågeln långsamt steks färdig inuti. Andra knep för att lyckas med ett bra krispigt skinn är att låta kycklingen bli rumstempererad innan den steks, klappa den torr med papper och gnida in den med smör.

Proppa gärna in citronskivor och färska örter under skinnet som du först lossar försiktigt i kanterna. Droppa över soja och fördela jämnt med pensel. Du kan fylla kycklingen med torkad frukt, lök, vitlökslyftor och örter eller googla upp andra roliga fyllningar.

Till kycklingen serveras kanske en krämig cole slaw och en matig grynsallad på matvete. Om man vill undvika gluten kan man välja quinoa eller linser. Svarta belugalinser känns vackert och lyxigt, särskilt om de kombineras med småhackad morot eller paprika och persilja. Om man ska tänka budget är det bra att ta mycket av det billiga och lite av det dyra. Paprika är dyrt, då använder man lite grann för färgens och konsistensens skull. Bitar av frukt, t.ex plommon kan vara gott till linser.

Räkna med en timme i ugnen på 175 grader för en standardkyckling eller enligt formeln 45 minuter +7 minuter för varje 400 g kyckling. En kyckling på 1,6 kg tar alltså 73 minuter.

Om du har en crockpot kan du tillaga en hel kyckling i den, men då blir det mer som soppkyckling, dvs köttet blir så mört att det faller av benen. Sådan långkokskyckling passar att äta med ris till samt kanske en god tomatsås.

Köttfärslimpa med rotfrukter

En vanlig tacomiddag med tortillas, nachos, kryddpåsar och tacosåsburkar från mataffären kan bli en ganska dyr middag. Varför inte göra en köttfärslimpa i ugnen och servera potatis och rotfrukter till samt en god sås?  Det blir betydligt billigare och det är gott med variation. Vi satt just och pratade om detta i lunchrummet och vår egen Alexandra tipsade om stuvade morötter till köttfärslimpan. Det låter lite vardagligt kanske men det blir ljuvligt gott, lovar hon.

Om ni bara är två personer, laga gärna för fyra och gör matlådor av resterna. Köttfärslimpa passar ypperligt att frysa in. Det kan du definitivt räkna hem ekonomiskt.

Alltid bäst och billigast att äta hemma

Vad du än väljer att laga och äta hemma blir bättre och billigare än motsvarande ute på restaurang. Detta är min absoluta övertygelse. Om du äter ute blir det för mycket salt och socker och för lite grönsaker. Köttet är utländskt och du har ingen kontroll över det du äter. Passa på att spara pengar och samtidigt äta bättre! Trevlig helg!

Kommentarer inaktiverade.