Tryter fantasin inför din middagsbjudning?

Händer det dig att du ska bjuda över vänner på middag och sen sitter du där helt blank och kommer inte på någon mat du vill laga? Det händer mig, tro’t eller ej. Vad gör jag då? Istället för att bläddra lite planlöst i kokböcker eller surfa lite planlöst på nätet börjar jag med att begränsa mig ordentligt. Begränsning föder nämligen kreativitet. Det är inget jag har hittat på själv utan läst om i åtskilliga kreativitetsböcker. Det finns även inspirerande tal om kreativitet på TED.

Begränsning ger energi och gör dig mer kreativ

Ett sätt att begränsa sig är att bestämma sig för några råvaror man vill ha med i varmrätten, t.ex. att det ska vara något med lax, viltkött eller oumph. Jag bestämmer mig alltså för att endast leta i en viss riktning. Med ens får jag mer energi och det blir mer lustfyllt att planera middagen.

En fredagskväll kan en naturlig begränsning vara att maten antingen måste förberedas eller gå relativt snabbt att laga. Då gör tillagningstiden att sökningsområdet snävas av rejält. Förutsättningarna tillåter inte långkok som pulled pork eller grytor på högrev om man inte kan laga dessa rätter kvällen innan.

Tema

Ett annat sätt är att börja med att välja någon sorts tema, t.ex ett land eller en region. Sydamerikanska köket, italienska köket eller varför inte det thailändska? Man kan välja en färg, en viss typ av smaksättning, t.ex. citron eller att låta sig inspireras av en viss kokboksförfattare eller matprofil.

Min dotter vill ha en 20-talsmiddag när hon fyller år nu i februari. Hon älskar kläder och mode, så i det här fallet är det kläderna som har inspirerat men hon ska också googla upp mat som man åt på den tiden. Då blir begränsningen något roligt och en fin möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom något område. Cocktails var populära på den tiden och nätet och Pinterest är fullt av inspiration på tillhörande snittar, canapéer och annan fingermat.

Det är tillåtet att stjäla andras idéer

Har du ätit något gott på hemma hos någon eller på restaurang? Fråga efter receptet eller försök återskapa det du ätit. Varför uppfinna hjulet själv? Det finns en bra bok som handlar just om detta som jag verkligen kan rekommendera, Steal Like an Artist. Även om man stjäl en idé här och en där kommer slutresultatet ändå att bli ett personligt uttryck när du blandat in dig själv i skapandeprocessen. Det handlar mest om att inte behöva börja helt från början, att låta sig inspireras av andra och kanske bygga på med något eget.

När jag startade Middagsfrid hade jag under två års tid inspirerats av Ekolådan som levererade ekologiska grönsaker till min dörr på prenumerationsbasis. Den affärsidén är lik min på många sätt.

 

Kommentarer inaktiverade.