Är basförrådet lagom stort?

Jag undrar hur ni upplever vårt basförråd. Det vi kallar för basförråd är alltså de ingredienser som man behöver ha hemma för att kunna laga vår mat.

Det är inte helt okomplicerat att avgöra vad som ska vara med på listan och inte. Somliga uppskattar att få bakpulver trots att det bara behövs två teskedar. De flesta har alltid det hemma ändå och tycker att det är onödigt och att man får ett lager hemma som bara tar plats. Tillgången till små eller till och med skräddarsydda förpackningar har ökat för oss, men fortfarande kan vi inte köpa kryddor i miniförpackning och enligt vår senaste kundundersökning tyckte de flesta att två tillbehör (ris, pasta, potatis osv) per vecka var lagom. Men rätt nyligen hörde jag från en prenumerant som upplevde att detta var alldeles för mycket att ha hemma. Man behöver alltså inte ha allt detta hemma varje gång, vi meddelar i förväg vad som behövs.

Så här ser listan ut just nu:

Kryddor

Salt, peppar, curry, spiskummin, paprikapulver, chilipulver.

Torkade örtkryddor – oregano, basilika, timjan, rosmarin
Cayennepeppar/tabasco eller sambal oelek
Lagerblad, ingefära (torkad på burk)

Smör och olja

Smör, olivolja (kallpressad rekommenderas)
Annan matolja, t ex raps (kallpressad rekommenderas)

Smaksättare

Vinäger – balsamvinäger samt rödvins-/ vitvinsvinäger
Vitlök, tomatpuré, senap (vanlig svensk och dijon)
Soja (kinesisk), buljong (pulver från hälsokosten rekommenderas)
Honung (gärna flytande)

Torrvaror

Dinkelsikt/vetemjöl, ströbröd
Maizena eller potatismjöl
Valfritt gryn, valfri pasta*
Fruktsocker eller strösocker
Bakpulver

 

Kommentarer

Är basförrådet lagom stort? — 12 kommentarer

 1. Tycker det är alldeles rimligt att man har dessa basvaror hemma, allt är ju sådant som håller sig länge i skafferiet

 2. Jag tycker basförrådet funkar bra. Kanske att ni kan skicka med vitlök. Det har vi haft slut ett par ggr när det har varit med i flera rätter.

  Det är bra att ni numera skickar gryn i portionsförpackningar. Förr hade vi ibland svårt att göra av med dem när det kom bulgur flera ggr i rad t.ex. Däremot skulle det gärna kunna vara något mer tillbehör istället nu är det är så.

  Det enda vi har haft mycket av på senare tid är sesamfrön. Det får vi alldeles för mycket varje gång det kommer. Men vi brukar försöka göra laxbiffarna med sojasåsen med jämna mellanrum. Andra saker som kan vara svåra att göra av med och som ni gärna får tipsa om är fisksås, currypasta och liknande. När ni skickar sådant kanske ni kan skicka med extra recept som förslag.

 3. Håller med ovanstående att basförrådet är bra som det är idag. Jag kan också sakna vitkök ibland och har en massa sesamfrön här hemma;-) Jag tycker dock att det bör följa med gryn/pasta till samtliga rätter och inte att man ska behöva komplettera med det själv speciellt inte när den nu allt oftare kommer i små förpackningar och nu när ni påverkat så det finns fin pasta med ägg från frigående höns:-D Det är ju liksom nästan halva maträtten…

 4. Håller med om vitlöken.

  Mest önskar jag att SMSet på vad man ska ha hemma skulle komma redan på söndagen eftersom vi oftast handlar då och inte på måndagar.

 5. För er som har sesamfrön kvar kan vi tipsa om följande recept på goda sesambars, http://www.kickisblogg.se/recepttips-inkl-efterrattstips/2009/08/jattegoda-sesam-och-mandelbars/ . De går också bra att strö över wokrätter eller att ha dem i småkakor, t ex de som jag gör i den här kortfilmen: http://www.youtube.com/watch?v=_WtWzeIr8dc Använd dem också till brödbak som garnityr istället för vallmo- eller solrosfrön. För att framhäva sesamfrönas smak, rosta dem lätt i torr panna så blir de en fin krydda att strö över sallader.

 6. Tack för all input och jag noterar önskemålet om att få sms:et tidigare. Frågan är redan uppe, det är fler som haft samma synpunkt. Ni vet väl om att ”Detta har du hemma” finns med i mailet som vi skickar ut på torsdagen innan leverans? Som det är idag har vi sms-utskick samma dag som leveransdagen och vårt system stöder för tillfället inte att man kan välja dag för detta. Men det går säkert att fixa längre fram. Tack för att ni tycker till!

 7. Basförrådet är ok, kunde innehålla mer kryddor men jag vet att det kan vara svårt. Jag är en riktig kryddälskare vilket gör attt jag ofta kryddar mer el lite annorlunda än recepten för att få mer variation.

 8. Tips ang sesamfrön: Panera små kycklingbitar och lägg på en ugnsplåt som är smord med kokosfett och stek i ugnen ca 15 min. Såå gott med en hint av kokos o den lite rostade sesamsmaken. Barnfavorit. Dipsås till bestående av tex puread mango, matlagningsyoghurt, curry.

 9. Jag tycker INTE att torrvaror som bakpulver, ris, pasta osv ska vara med i matkassen. Det är varor som håller sig länge hemma. Satsa istället på färskvaror såsom t ex kött, fisk, kyckling samt fräscha grönsaker.