En god vegetarisk Jul!

Jul är ofta synonymt med traditioner. Sill, prinskorv och julskinka trängs med saftiga köttbullar och andra julfavoriter. Men i samma takt som vegetariskt mat fyller våra tallrikar under resten av året behöver vi nog också bryta en del traditioner på våra julbord. Här kommer mina tre bästa vegetariska tips för julbordet!

 

Ugnsbakad griljerad rotselleri eller kålrot

Om man väljer kålrot eller rotselleri är en smaksak. Kålroten har en snällare smak. Rotsellerin har en viss bitterhet, men är mer spännande i smaken även om den inte passar alla. Jag tyckte att båda var ljuvliga i smaken, särskilt med lite dijonsenap till. Griljeringen gav den en viss krispighet men själva ”köttet” var riktigt saftigt. Kålroten får en gyllenbrun yta i ugnen och ser verkligen ut som en liten julskinka när den fått på sig sin griljering. Om du har mindre rotfrukter, ta ut dessa ur ugnen lite tidigare. Det går att göra flera samtidigt på samma plåt.

Du behöver:
1 hel rotselleri på ca 800 g
Griljering (denna räcker väl till två rotfrukter på ca 800 g):
1 dl polenta
2 msk dijonsenap
1 msk honung
1 ägg
2 krm salt
1 dl hackad persilja

Gör så här:
1. Skär av allt skal från rotfrukten. Pensla med olivolja och salta med 1/2 tsk salt. Ställ på en ugnsplåt och kör i ugnen 175 grader i ca 2 timmar.
2. Under tiden, rör ihop ingredienserna till griljeringssmeten.
3. Ta ut plåten och höj värmen i ugnen till 225 grader.
4. Bre eller pensla på griljeringssmeten runtom kålroten eller rotsellerin. Griljera i ugnen ca 5 minuter eller tills den börjat få lite färg. Skär upp i skivor och servera på julbordet med en klick dijonsenap till. Jättegott!

 

Julrovor_webb

 

Vacker och julig sallad med brysselkål, blomkål och granatäpple

En fantastiskt vacker sallad med underbara smaker av sött och syrligt. Passar perfekt som tillbehör för att lätta upp julbordet.

Du behöver:
500 g ansad brysselkål
400 g blomkålsbuketter (ungefär 1/2 huvud)
1 granatäpple

Dressing:
1 dl olivolja
1 dl pressad apelsinsaft (ca 1 apelsin)
2 msk honung
2 msk ättikssprit (12%)
4 krm malen nejlika/ca 12 st mortlade nejlikor
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i brysselkålen och koka 3-4 minuter. Kyl i iskallt vatten och häll sedan av vattnet genom en sil. Plocka loss några yttre blad och spara till garnityr. Skär kålen i små klyftor eller halvor beroende på storlek och lägg i en skål.
2. Skiva blomkålsbuketterna supertunt och lägg skivorna i skålen med brysselkål.
3. Kärna ur granatäpplet och blanda ner kärnorna med kålen.
4. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och häll över grönsakerna. Vänd runt försiktigt och smaka ev. av med mer salt.

 

Brysselkål-med-granatäpple_webb

Solrospaté med dill och citron

Färgerna och dillsmaken på denna förrätt påminner om en laxpaté, men den är helt vegetarisk och görs på nötter och frön. Rätten passar som förrätt eller på en buffé.

Du behöver (för ca 6  portioner):
1,5 dl naturella solrosfrön
1,5 dl mandlar
1 morot
1 salladslök
1 kruka dill
2 citroner
70 g salladsmix
salt

Gör så här:
1. Blötlägg 1,5 dl solrosfrön och 1,5 dl mandlar i 3 msk vatten i 4-8 timmar.
2. Skala och skär1 morot i små bitar. Finhacka 1 salladslök och en halv kruka dill. Mixa solrosfrön, mandlar, morötter och salladslök i en matberedare. Tillsätt 1 krm salt, saften från 1 citron och den hackade dillen.
3. Skölj 70 g salladsmix och lägg upp på ett serveringsfat. Forma smeten som en paté och lägg upp på salladsbädden. Skär 1 citron i skivor, garnera runtom patén och toppa med några dillkvistar.

 

Fakelaxpaté_webb

Kommentarer

En god vegetarisk Jul! — 1 kommentar

  1. Tack för lockande recept med nya varianter på älskade rötter. Rotcelleri är en sann delikatess. Vi har för vana att göra rotcelleri-sallad i majonnäs/gräddfil/senap var jul, samt den finska kålrotslådan med mandel och grädde i.