Goda tillbehör till soppa

En mustig och varm soppa passa utmärkt till middag en regnig och kall höstdag. Fördelen med soppa är att det finns så många olika varianter, det finns verkligen en smak för alla. En annan fördel är att det är mycket smidigt att göra storkok av soppa. Ännu godare blir soppen med ett härligt tillbehör.

Bröd som tillbehör till soppa

Det kanske mest klassiska tillbehöret till soppa är förstås bröd. Det är inte mycket som slår en ostmacka, helst på nybakt bröd som man doppar i en rykande het soppa.

Självklart behöver du inte baka brödet själv, det går precis lika bra med färdigköpt bra. Men det finns enkla recept för dig dom vill baka eget bröd. Även en knäckebrödsmacka kan vara ett utmärkt tillbehör till soppa.

Recept på enkelt bröd till soppa:

  • 5 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 1,5 – 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Värm vattnet till cirka 37°C, rör sedan ut jäst och salt i vattnet. Blanda sedan i mjölet och knåda tills att du får en fin deg. Den ska kännas lite kladdig. Lås jäsa under duk i 45 minuter.

Forma till en limpa och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

Grädda i ugnen på 200°C i cirka 35 minuter.

Källa på receptet: ICA.se

Tillbehör du kan använda som topping på soppa

Om du har en slät soppa, exempelvis broccolisoppa eller tomatsoppa kan det vara gott att ha något hårt och knaprigt som topping. En klassiker till tomatsoppa är förstås krutonger, som du själv kan göra på bröd som börjar bli gammalt.

Andra goda tillbehör till soppa som ger knaprighet är nötter eller frön. Pumpafrön passar utmärkt till olika grönsakssoppor exempelvis. En fördel är också att de innehåller mycket nyttiga fetter, och gör soppan lite matigare.

Vill du ha en topping som snarare ger smak än knaprighet, kan exempelvis smulad feta ost eller vanligt riven ost bara ett bra tillbehör till soppan.

Servera en sallad till soppan

Många kan tycka att det känns lite för tunt att enbart äta soppa, speciellt om det är en slät soppa. Då kan en sidosallad vara ett perfekt tillbehör till soppan. Salladen kan såklart innehålla precis vad du önskar och har hemma, det är det som är så bra med sallad.

Den klassiska pannkakan

Finns det något mer klassiskt än en torsdagsmiddag som består av soppa, där pannkaka serveras som efterrätt? Soppa på torsdag och taco på fredag – det bästa av gammal svensk tradition blandad med nutida traditioner.

Men självklart ska du avsluta din soppmiddag men några pannkakor och en klick vispad grädde.

Lämna en kommentar