Därför bör du undvika processad mat

Processad eller förädlad mat som det också heter är ohälsosamt för din kropp, och ger dig mycket mindre näring än om du äter ”riktig” mat, alltså mer obehandlad mat. Men ännu värre är att det rent av kan vara skadligt för dig, och för mycket kan till och med vara cancerogent.

Vad är processad mat?

Det första vi måste reda ut är vad processad mat faktiskt är. Det är inte alltid helt enkelt att veta, och om man ska hård dra det är egentligen allting förutom helt rena råvaror, som äts råvaror processad. Men det man menar är mat som har bearbetats och förändrats mycket från sin ursprungliga form.

En riktlinje är att om innehållsförteckningen består av mer än fem saker, kan du räkna det som ett processerat livsmedel.

Lista på processad mat

Egentligen kan du räkna med att allt som inte är en råvara är en processad produkt. Här är en lista på vanliga processade livsmedel du hittar i affären.

  • Fiskpinnar
  • Fabriksbakad bröd
  • Pulversåser
  • Färdiga pastasåser
  • Godis
  • Färdiga köttbullar

Processat kött bör undvikas

Något du absolut bör undvika när vi pratar om processade livsmedel är processat kött eftersom det finns mycket bevisning på att det kan vara cancerogent. Med processat kött menas främst charkuterier så som olika slags korvar, skinkor och liknande. Men även bacon, leverpastej och kassler hör till denna kategori.

Enligt rapporter från WHO kan för stort intag av rött kött och framför allt processat kött är lika cancerframkallande som att röka cigaretter. Du bör absolut inte äts mer än 500 gram rött kött i veckan.

Vill du äta hamburgare bör du göra egna hamburgare från färsk mald köttfärs, eftersom den är mindre processad än exempelvis hamburgare från McDonalds.

Ersätt dina processade livsmedel med råvaror

Med lite eftertanke kan du enkelt ersätta de flesta processade livsmedel med egenlagad mat från grunden. Istället för fiskpinnar kan du exempelvis finhacka mandel som du sedan panerar torskfilé i.

När det är dags för tacokväll kan du med fördel blanda din egen tacokryddblandning istället för att använda en färdigblandad som du har köpt, som innehåller massvis med tillsatser.

Med lite ansträngning i köket kan du göra dig av med mycket processad mat och på så vis förbättra din hälsa och minska dina risker till cancer och andra sjukdomar. Mat lagad från grunden kommer också att ge dig mycket mera näring än vad processade livsmedel gör. Dessutom smakar det mycket godare och du kommer snabbt märka att du mår bättre.

Lämna en kommentar