Praktiskt att koka ris i ugn

Om spisen redan är full med kastruller och stekpannor är ett bra knep att koka ris i ugnen. Dessutom är det mycket enkelt och mindre risk att det kokar över eller bränns fast, som det ibland gör på spisen. Ris i ugn kan smaksättas på olika sätt, precis som när du kokar ris på spisen.

Så här kokar du ris i ugn

Koka ris i ugnen kan du göra antingen i en kastrull med handtag i metall eller i en ugnsform med höga kanter. Vilket sätt du än väljer behöver du ett slags lock, till en ugnsform kan du använda en plåt som lock.

4 portioner

  • 3 dl basmatiris
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör eller olja
  • 6 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull eller ugnsform. Ställ in i ugnen på 200°C och låt koka i cirka 30 minuter.

Smaksätt ditt ris

Ris kan smaksättas på flera olika sätt och olika smaker passar bra till olika maträtter. Genom att smaksätta riset piffar du upp rätten på ett mycket enkelt sätt, och det går alldeles utmärkt att addera smaksättning även när du kokar ris i ugn.

Förslag på smaksättning till ris

  • Saffran
  • Grönsaksbuljongtärning
  • Tomatpuré
  • Paprikapulver
  • Kanel, kardemumma och gurkmeja

Prova dig fram och hitta dina egna favoritsmaker. Du kan med fördel blanda olika smaksättningar. Exempelvis tomatpuré, paprikapulver och spiskummin kommer att ge en härlig kryddblandning till riset. Det finns också färdiga kryddblandningar i affären att köpa, något som är vanligt i indisk matlagning.

Gurkmeja är perfekt när du vill ha en gul färg på riset utan att det ger för mycket smak, som saffran gör. Här kan du läsa mer om vilka kryddor som liknar varandra och som kan bytas ut mot liknande.

Ett annat tips är att byta ut en del av vattnet mot krossade tomater, och få tomatkokt ris. En mycket smakrik rätt som nästan kan ätas på egen hand med endast en klick yoghurt som tillbehör.

Riskokare: ett alternativ till att koka ris i ugn

Att koka ris i ugn är ett populärt tillvägagångssätt för att få riset att smaka extra gott. För den som inte har mycket erfarenhet av att stå i köket kan det upplevas som komplicerat att koka ris ugnen. Ett alternativ till ugnskokt ris är därför att använda en riskokare. På Priceadvisor hittar du en bra guide för att välja den bästa riskokaren.

Addera bönor eller grönsaker till riset för att göra det matigare

I Sverige är vi vana att äta riset som ett tillbehör till en proteinkälla, exempelvis fisk, kött eller kyckling men i många andra bönor är det vanligt att riset är huvudråvaran i maträtten. Genom att addera exempelvis bönor eller grönsaker i riset blir det matigare, och en helt egen måltid.

Svarta bönor och kidneybönor passar mycket bra till ris, och ett paket med förkokta bönor kan enkelt blandas ner i riset strax innan det har kokat klart. Bönorna innehåller proteiner och gör måltiden komplett.

I en del kulturer är det faktiskt inte heller helt ovanligt att ha ris som ett tillbehör till soppa, oftast blandas det då i soppan.

Tänk på att ris innehåller arsenik och bör inte ätas mer än några gånger per vecka.

Lämna en kommentar